“En kryptovaluta (eller kryptovaluta) er et digitalt aktivum designet for å fungere som et utvekslingsmiddel hvor individuelle mynteierskapsposter er lagret i en hovedbok som eksisterer i en form av datastyrt database som bruker sterk kryptografi for å sikre transaksjonsposter, for å kontrollere opprettelsen av tilleggsmynter, og for å verifisere overføring av mynteierskap.

Vi vedder på at du allerede var der (på Wikipedia) for denne, og selvfølgelig forsto du om 5% av alt skrevet der inne. Men ikke bekymre deg! Vi kan forklare bedre hva-det-pokker er en kryptovaluta og hvorfor du bør bry deg om den. Kanskje du ikke vet det ennå, men det er veldig nyttig, lover vi.

Så, som navnet antyder, er kryptokurver ... vel ... valutaer. Som dollar eller euro, men med noen vesentlige forskjeller bak kulissene. Du vet: hvor de kommer fra, hvordan de jobber, hvordan de tilegner seg verdien. De er heller ikke fysiske, bare digitale. Men ja: du kan bruke dem til å kjøpe og selge ting. Som alle andre betalingsmåter, via en mobil- eller stasjonær app eller en webside (som vår!)

Hvis de bare er "valutaer", hvorfor "krypto", da? Det kommer fra kryptografien. Dette er datakryptering med matematikk, i utgangspunktet: du tar en melding, du bruker matematikk for å "forkle" den i symboler, og du sørger for at bare mottakeren av den meldingen er i stand til å motta den gjennom en superhemmelig nøkkel for å tyde disse symbolene . Det er kryptografi, og "kryptovalutaene" er bygget helt med den.

Men vent! De er ikke vanskelige å bruke i det hele tatt. Vi snakker bare om kulissene, hvordan de fungerer. Du trenger ikke å vite hvordan det ble bygget den bærbare datamaskinen din eller favorittappen din for å bruke dem, og det er det samme for kryptovalutaer. De er digitale valutaer bygget med matte i stedet for papir eller metall, men formålet og bruken er ikke så komplisert.

Nå kan du lage et interessant spørsmål her: Jeg har allerede valutaen min, de nasjonale pengene mine, så hvorfor skulle jeg bry meg? Hva er poenget med å bygge en ny form for valuta når den “normale” valutaen allerede eksisterer og fungerer bra, selv i den digitale versjonen?

Flott spørsmål. La oss sjekke ut noen grunner.

Bruker

Du kan bruke dine tradisjonelle penger til å kjøpe alle slags ting ... nesten. Er ikke alltid lett, hvis du tenker på det. Mesteparten av tiden vil du ikke legge merke til det, men du har begrensninger og risikoer. Bankkontoen din har daglige eller månedlige grenser og høye gebyrer for generell bruk, kjøp og uttak. Kontantene dine, en gang i hånden, kan lett gå tapt, stjålet eller forurenset (når det er snakk om pandemien). Og kontantene dine inne i banken har fortsatt risikoen for å forsvinne på grunn av en hacker eller enhetens konkurs.

Tenk nå utenfor ditt sted: kanskje du vil kjøpe den kule mobiltelefonen på nettet, eller du vil sende penger til noen du bryr deg om i et annet land. Du kan imidlertid ikke gjøre det uten problemer med din nasjonale valuta. Høye avgifter og mange personlige dokumenter og betingelser venter på deg i tjenester som PayPal- eller SWIFT-transaksjoner.

Og hva om du vil gi et lavt tips via Internett? Kan du sende 0,5 USD til noen akkurat nå, online? Sannsynligvis er svaret ditt stort nei, fordi alle finansielle tjenester du bruker i den digitale verden, har høyere avgifter enn det.

Gjett hva? Du kan unngå alle disse hindringene ved å bruke kryptovaluta. Den digitale lommeboken din vil bare være din, og dermed ingen daglige grenser, ingen høye avgifter, ingen landrestriksjoner. Du trenger ikke engang noen form for dokument for å ha en lommebok for kryptovaluta, den er åpen for alle med Internett!

Og selvfølgelig er det utrolig mange butikker, selskaper og tjenester som godtar kryptovaluta som betaling. Ifølge CoinMap, bare for Bitcoin, er det minst 19.605 arenaer som godtar denne valutaen i verden.

For resten kan du alltid gå til en hyggelig børs på nettet for å kjøpe noe av din favoritt fiat-valuta med kryptovalutaen din om noen få minutter. Eller opp ned: du kan kjøpe kryptovaluta med dine tradisjonelle penger.

Svindel

Har du en gammel bekjent som forteller deg at de investerer i kryptovaluta med 15-200% månedlig i fast inntekt, ved en tilfeldighet? Og, woah, 15-200% månedlig høres så fint ut, ikke sant? Vel, du vil sannsynligvis tro ham hvis du vet veldig lite om kryptokurver ... men det vil du definitivt ikke hvis du vet hvordan dette fungerer, selv på et grunnleggende nivå.

Dette er en uheldig grunn til å bry seg om kryptovalutaer, men det er hva det er. Svindel med navnet på kryptoer er veldig, veldig vanlig. Pyramidale ordninger som kunngjør å ha utviklet en ny og fantastisk kryptovaluta som vil gjøre deg rik på kort tid, er like for kurset.

Ikke vær skuffet. Kryptovalutaer er ikke svindel i seg selv, de er bare et verktøy, som de tradisjonelle pengene. Svindlere over hele verden utnytter populariteten og nyheten til disse instrumentene til deres egoistiske formål ... som de alltid gjør med alt.

Det beste for deg - og økonomien din - er å lære om kryptovalutaer. Sørg for at ingen vil kunne dra nytte av din uvitenhet. Og nei: de kan ikke gjøre deg rik på kort tid. Unnskyld.

Økonomi

Vet du hvor pengene dine kommer fra og hvorfor de har verdi? De er tross alt bare papirbiter. Vel, hvis du har sett Netflix Money Heist, vet du sannsynligvis at pengene allerede er skrevet ut av regjeringer.

De små papirbitene ha verdi fordi regjeringen sier at de har verdi og folket bare tillit i det ordet. Derfor bruker de valutaen til å kjøpe og selge og skape tilbud og etterspørsel. Disse to kan endre prisen i henhold til behovene og interessene til et bestemt samfunn ...

Hva? Det høres ut som i Peter Pan, med tro, tillit og pixie dust? Det er liksom sånn, egentlig. Folk stoler på regjeringer fordi de på en måte prøver å representere ressursene og interessene til en hel nasjon. Derfor stoler de på dem, og derfor har fiatpengene verdi. Tillit er nøkkelen ... og det høres ikke litt alarmerende ut? Vi har selvfølgelig lover, men likevel.

En flott innovasjon om kryptovalutaer er at vi ikke trenger noen tillit til å bruke dem. De fleste kryptovalutaene er desentraliserte. Dette betyr at ingen kontrollerer dem, ingen setter verdien og ingen kan bruke sensur eller grenser for dem. Denne typen aktiviteter utstedes ikke av regjeringer, men av brukere fra alle deler av verden. Jo mer, det beste!

Denne prosessen kalles det i de fleste tilfeller “gruvedrift”. De interne systemene i disse valutaene lar alle med nødvendig utstyr utstede splitter nye mynter og verifisere transaksjoner for alle samtidig, i bytte mot energi og / eller tid. "Gruverne" mottar en belønning i den mynten for sine tjenester.

Etterpå får mynten verdi basert hovedsakelig på tilbud og etterspørsel. Og vi er alle lykkelige, uten begrensninger.

Bli rik med krypto ...!

Håper du ikke falt for den. For det meste kan du ikke bli rik bare ved å eie noen kryptovalutaer og ikke la noen fortelle deg noe annet. Ja, det er "bitcoin-millionærer" der ute, men de kjøpte i de tidlige stadiene av systemet.

Likevel er det fremdeles en ... ting med kryptokurver og ideen om (bare muligens) å multiplisere pengene dine med dem. Den tingen kalles "handel" og er ikke noe nytt. Har du noen gang sett The Wolf of Wall Street? Det er omtrent sånn.

Du kan strategisk kjøpe og selge finansielle instrumenter (aksjer, obligasjoner, verdipapirer, råvarer og selvfølgelig kryptovalutaer) for å få litt inntjening. Det vil si at du for eksempel kjøper billig og selger dyrt senere (når prisen vokser) for å holde inversjonen og en fin forskjell.

Krypto-valutaene pleide å være ustabile: prisene varierer mye, så de kan være attraktive for handel. Men før du løper for å gjøre et lån for å bli en kryptovalutahandler, la oss fortelle deg at det IKKE er så enkelt. Profesjonelle handelsmenn har stor erfaring i finansmarkedene, og de vet hvordan de skal analysere kompliserte diagrammer for å ta gode (og risikable) beslutninger. De har vanligvis formell og lang utdannelse om økonomien og til og med om kryptovalutaer.

Du kan bli kryptovalutahandler, er ikke forbudt. Men det blir ikke et stykke kake! Nå vet du hva det egentlig er et stykke kake? Å bruke kryptovaluta. Vi kan starte derfra.

Forfatter

Litteraturprofessor i kryptoverdenen siden 2016. Forfatter, forsker og bitcoiner. Jobber for en bedre verden, med mer desentralisering og kaffe.

Skriv en kommentar