Søk etter:

Blockchain og mer blockchain! Det er for tiden et vanlig begrep, nesten en kjepphest i bedriftens sfærer. Alle vil ha noe med blockchain, selv om de ikke vet nøyaktig hva en "blockchain" er. Noe om kryptovalutaer, ikke sant? Noe som en ny super-techy-thingamajig, ikke sant?

Ikke akkurat, min venn. Så vi kan begynne å si hva som IKKE er en blockchain, og hva er det IKKE til:

* Blockchain er ikke en kryptovaluta.
* Blockchain er ikke en investeringsplattform.
* Blockchain er ikke den større open source-plattformen.
* Blockchain kan ikke være et distribuert system.
* Blockchain er kanskje ikke en desentralisert system.
* Blockchain er ikke magisk.
* Blockchain kan ikke løse alle problemene dine.
* Blockchain kan ikke øke inntektene dine på noen måte.
 

Alt klart? Så kan vi begynne å lære hva en "blockchain" egentlig er, og hva er dens formål i universet.

En blokkjede er ...

Denne tingen er ikke noe mer enn en regnskapsbok i en digitalkryptert versjon. Høres kjedelig ut? Vel, det er litt kjedelig, for å være ærlig. Hvor er magien der inne? Hvorfor alle er så begeistret? Og hvorfor denne tingen har noe å gjøre med kryptovalutaer? La oss forklare.

For tolv år siden prøvde personen (eller en gruppe mennesker) kjent som Satoshi Nakamoto å løse problemet med dobbeltbruk på digitale kontanter på en tillitsfull måte. Ok! Vi kan avta litt. Dobbeltbruk bruker i utgangspunktet de samme digitale pengene mer enn en gang (som det burde være). Du vet, du kan kopiere og lime inn nesten alt på Internett, hvorfor ikke pengene?

For å unngå denne typen oppførsel har vi stolt på sentraliserte institusjoner, som banker og myndigheter. Når du har sendt en elektronisk bankoverføring, reduserer bankens system de pengene fra kontoen din. Hvis de ikke var der, ville folk sannsynligvis bare bruke de samme pengene flere ganger. Og at det er som et ran.

Så, Satoshi tenkte i et automatisk system for å erstatte disse sentraliserte institusjonene og gjøre det mulig å ha digitale kontanter uten dobbeltutgiftsproblemet samtidig. Han / hun / det tok tak i en slags eksperimentell kryptografisk (kryptert) database opprettet på 70-tallet og blandet den sammen med andre tekniske elementer for å skape den første desentraliserte digitale valutaen uten et dobbeltbruksproblem. Og Bitcoin ble født i 2009!

Bilde av Gerd Altmann / Pixabay

Denne eksperimentelle kryptografiske databasen er den berømte blockchain, til tross for at ingen visste det som den gang. Ikke engang Satoshi: navnet kom etter Bitcoin. Hvorfor ikke "kryptodatabase" eller noe lignende, i stedet for "blockchain"? Vel, det er fordi databasen faktisk er ... en kjede av blokker, som det høres ut. Digitale blokker.

Hvordan fungerer blokker?

Hver "blokk" er en liten beholder med data (monetære transaksjoner, i et kryptovaluta-tilfelle), lenket til alle de andre (fortid og fremtid) med noe som kalles “hashes”. Dette er det krypterte resultatet fra å føre dataene gjennom en kompleks algoritme. Noe som dette (hvis vi bruker SHA256-algoritme):

* Innledende data: Du har overført 1 BTC til Mike.
* Hashed data: 710DAEB54021CCD83046E4FA16106E4DC10E5D617E4C28F61CE29C29CFAE823E

Hver hash representerer en unik identitet for hver transaksjon og hver blokk (en gruppe transaksjoner) som eksisterer. Alle disse identitetene smelter sammen matematisk senere med hverandre og "lenker" seg på den måten. Så hvis noen prøver å jukse, vil hashen av transaksjonen (den unike identiteten) endre seg; og hvis det endrer seg, blir det ikke kjedet og blir ugyldig automatisk.

Bilde av Christine Schmidt / Pixabay

La oss for eksempel huske de opprinnelige dataene våre (du har overført 1 BTC til Mike). Hvis vi endrer til og med litt karakter der inne, vil hasjen også endres radikalt:

* Innledende data: Du har overført 2 BTC til Mike.
* Hasjdata: 005002AC29AE0D1944110DB27CC73E9090F013B15207D84F2086B8646DAF549E

Transaksjonen er ikke gyldig lenger, og du, dårlig dødelig, kan ikke lure blockchain-systemet. Selv om myndighetene ikke fører tilsyn. Men la oss nå simulere "sammenslåing" mellom transaksjoner. La oss si at disse hashene faktisk er gyldige og representerer identiteten til to forskjellige blokker. Hvordan de lenker til hverandre? Hashing seg sammen, selvfølgelig. Som dette:

* Innledende data:
710DAEB54021CCD83046E4FA16106E4DC10E5D617E4C28F61CE29C29CFAE823E
005002AC29AE0D1944110DB27CC73E9090F013B15207D84F2086B8646DAF549E
* Hashed-data: EDFE12B5DB008F6491BA671DBE6BA25BD89BD6445B5003E9B3789605DBD24AD8

Og det er det! Hvis du vil endre noe og gjøre det gyldig, må du først tyde og endre alle eksisterende blokker. Lykke til med det.

En blockchain fungerer ikke alene

Til tross for matematikken, kan den sofistikerte hovedboken ikke fungere av seg selv. Det trenger de andre elementene Satoshi har lagt til seg: et distribuert nettverk av noder (og personer), den nevnte algoritmen for å kryptere transaksjoner og sette reglene for validatorene, transaksjonene som skal brukes eller "mynter", og private og offentlige kryptografiske nøkler. La oss sjekke raskt en etter en.

Distribuert nettverk

Bilde av Gerd Altmann / Pixabay

Det er ikke bankene eller myndighetene, men noen bør verifisere transaksjonene på en eller annen måte. Og for desentraliserte systemer (som de fleste kryptovalutaer), vil det være et distribuert nettverk i samsvar med mange mennesker over hele verden og deres datamaskiner og utstyr (noder). Spesielt de siste.

Tingen er, hvert medlem av nettverket (kjent som gruvearbeider eller validator) har en kopi av hele blockchain i maskinvaren, og deres spesialiserte programvare eller gruveutstyr har ansvaret for å verifisere og føre oversikt over hver nye transaksjon og mynt nye "mynter"; følge de matematiske reglene som er satt av systemets algoritme. Resultatet skal alltid være det samme for de fleste validatorer, ellers vil transaksjonen eller blokkeringen være ugyldig.

En konsensusalgoritme

Bilde av Tomasz Mikołajczyk / Pixabay

Vi kan definere en algoritme som et sett med trinn og metoder som bygges - med matematikk - for å oppnå et spesifikt resultat eller løse et problem. Det er mange algoritmer der ute, og ikke alle jobber med å bygge en blockchain. De bør være veldig komplekse og sterke for å opprettholde høy sikkerhet og tvinge reglene blant validatorer.

Ikke hver kryptovaluta eller blockchain-system bruker den samme algoritmen. Bitcoin, for eksempel, bruker SHA256 (den vi brukte før), men Ethereum bruker Ethash og Zcash bruker Equihash. De er forskjellige matematiske funksjoner, men formålet er det samme: kryptere dataene.  

Ubrukte transaksjonsutganger (UTXOs)

Bilde av Matthias Wewering / Pixabay

Vi vet at begrepet høres vanskelig ut, men dette er "digitale mynter" eller transaksjoner i seg selv. De er som fragmenter av eiendom som fungerer for å bytte med andre mennesker. Du kan også sammenligne dem med regningene eller centene i den fysiske lommeboken din.

Private og offentlige kryptografiske nøkler

Bilde av IntelFreePress / Flickr

Dette er matematiske nøkler som fungerer som adresser for å sende og motta midler i en blockchain. Den offentlige nøkkelen er som et bankkontonummer: du kan dele det fritt for å motta penger. Den private nøkkelen, på den andre siden, jobber med å "signere" transaksjonene og verifisere den virkelige eieren og deres intensjon om å sende midlene. Med andre ord, en privat nøkkel er som et passord, og begge, den private og offentlige nøkkelen, danner en "konto" i kryptovalutaen eller blockchain.


"Blockchain" betyr ikke alltid "desentralisert"

Som vi sa først, kan det hende at en blockchain ikke distribueres og ikke kan være desentralisert. Det er tross alt bare en kryptografisk hovedbok, og de andre elementene som arbeider med den kan endres i henhold til skapernes behov.

Satoshi Nakamoto var den første personen som brukte den med Bitcoin, men kildekoden for denne typen hovedbok er åpen for publikum. Den kan kopieres, limes inn, modifiseres og til og med selges. Så mange mennesker (og bedrifter) over hele verden har prøvd denne teknologien til eget bruk, til og med utover kryptovalutaer. Bankene er ikke ekskludert: de liker å bruke blokkjeder for å bygge nye betalingsplattformer. Og som du kanskje forestiller deg, er disse ikke desentraliserte, men fullstendig kontrollert av det institusjonelle nettverket.

Noen ganger fungerer ikke blokkjeder med distribuerte nettverk, bare med kontrollerte interne nettverk. Denne typen plattform trenger brukertillatelser fra skaperne, så de kalles "tillatt" eller private blokkjeder. På den andre siden fungerer kryptovalutaer og plattformer som Bitcoin med desentraliserte nettverk. Det gjør dem “tillatelsesløse” eller offentlige.


Vil du handle BTC, ETH og andre tokens? Du kan gjøre det trygt på Alfacash! Og ikke glem at vi snakker om dette og mange andre ting på våre sosiale medier.

Twitter * Telegram * Instagram * Youtube *Facebook  * Vkontakte

Forfatter

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

Skriv en kommentar

nb_NONorsk bokmål