Som du kanskje vet nå, er Bitcoin og kryptovaluta det motsatte av tradisjonelle penger. Unntatt er ikke alltid slik. Flere regjeringer og sentraliserte finansinstitusjoner over hele verden er veldig interessert i teknologien bak kryptoer. Dette er grunnen til at de undersøker eller direkte utvikler en ting kalt CBDC: sentralbankens digitale valutaer.

I følge en rapport fra Bank of International Settlements (BIS, 2018), er denne typen eiendel “en sentralbankforpliktelse, denominert i en eksisterende regningsenhet, som fungerer både som et byttemiddel og en butikk av verdi”. Med andre ord, de er veldig like kryptovalutaer, men de er sentraliserte og fullstendig kontrollert av utstederen (sentralbanken).

Lås-penger-staking-krypto

Nå, som beskrevet i en nyere rapport fra BIS (2020), CBDC må følge noen grunnleggende prinsipper: “(I) en sentralbank bør ikke kompromittere monetær eller finansiell stabilitet ved å utstede en CBDC; (ii) et CBDC vil trenge å eksistere sammen med og utfylle eksisterende former for penger; og (iii) et CBDC skal fremme innovasjon og effektivitet ”.

Så igjen, med andre ord, de er som stablecoins utstedt av sentralbankene. De ville være knyttet til den nasjonale valutaen og inkluderer regler for anti-hvitvasking av penger (AML) og all den offisielle kontrollen. Og foreløpig er de fleste av dem bare teoretiske.

Hvorfor CBDC?

En undersøkelse utført av BIS (2020) viste at rundt 80% av sentralbanker over hele verden allerede er engasjert i forskning eller utvikling av CBDC. Årsaken er enkel: denne typen aktiva kan være mer nyttig for betalinger enn de tradisjonelle metodene for deres valuta (dvs. kontanter og elektroniske overføringer).

For BIS, en CBDC vil gi fortsatt tilgang til sentralbankpenger, operativ motstandskraft, betalingsmangfold, økonomisk inkludering, lettere skatteoverføringer, noe privatliv, og kanskje den viktigste funksjonen, enklere grenseoverskridende betalinger. Blockchain-teknologi kunne gjøre denne nå komplekse prosedyren billigere og raskere.

bitcoin-cryptos-growth-2020

Selvfølgelig, gjør overføringer med Bitcoin og andre kryptoer er fremdeles et enklere og raskere alternativ til dagens tradisjonelle metoder. Så sentralbankene planlegger å dra nytte av fordelene til kryptovalutaene uten det de anser er ulempene. Eller i utgangspunktet uten desentralisering og samme grad av anonymitet.

CBDC mot desentraliserte kryptovalutaer

Den tekniske infrastrukturen for hvert CBDC er noe ganske ventende utvikling i de fleste tilfeller. Imidlertid ligger den store forskjellen mellom CBDC og desentraliserte kryptokurver i deres filosofi.

Bitcoin og de fleste kryptoer ble opprettet av cypherpunks, som betyr aktivister som bruker personvernforbedrende teknologier for å nå økonomiske, sosiale og politiske endringer. Bitcoin er faktisk en måte å gjenopprette pengekraften fra sentrale institusjoner. Det kan ikke kontrolleres, sensureres eller begrenses på noen måte. Dette har blitt demonstrert av saker som Nigeria.

Nigeria-topp-krypto-brukere
Bitcoin ble utestengt i Nigeria fordi det bidro til å finansiere demonstrantene. Bilde av Kaizenify / Wikimedia Commons

Eric Hughes beskriver dette målet i Cypherpunk's Manifest:

“Personvern er nødvendig for et åpent samfunn i den elektroniske tidsalderen (…) Vi kan ikke forvente at regjeringer, selskaper eller andre store, ansiktsløse organisasjoner skal gi oss personvern ut fra deres velferd. Det er til deres fordel å snakke om oss, og vi bør forvente at de vil snakke (...) Vi må forsvare vårt eget privatliv hvis vi forventer å ha noe. Vi må komme sammen og lage systemer som lar anonyme transaksjoner finne sted. ”

På den annen side later CBDCene til å bruke den samme teknologien for å etablere kontroller over penger og holde intakt det nåværende økonomiske systemet. Krav og regler for bruk, begrensningsbeløp, obligatorisk identifikasjon med offisielle dokumenter og enda videre overvåking av finansielle aktiviteter er ting du kan forvente fra disse myntene. Sensur og vetorett er også inkludert.

Likevel, Hovedattraksjonen til CBDCs ville være laget av tillit som ble lagt til prosessen. Hvis noe går galt, må sentralbanken være ansvarlig for sine handlinger.

CBDCs pionerer

Ut av de 80% interesserte sentralbankene kan vi nevne noen pionerer fremover i løpet. Den første er det sannsynligvis Bahamas med sin sanddollar, i utvikling siden 2019 og allerede i omløp siden oktober 2020. Hovedmålet for opprettelsen var å inkludere de fjerneste øyene på øygruppen i det finansielle systemet.

Nå, som de beskriver i offisiell webside, "Sand Dollar gir større fleksibilitet og tilgjengelighet for innbyggere som ønsker å delta i finansielle tjenester via enten en mobiltelefonapplikasjon (iOS og Android) eller ved hjelp av et fysisk betalingskort for å få tilgang til en digital lommebok."

Kina følger tett i løpet med deres DC / EP (digital yuan), kunngjorde tidlig i 2016. De hadde ikke travelt før i 2019, da Facebook-stablecoin, Libra (nå Diem), ble kunngjort for publikum. Kina fryktet da for sin monetære suverenitet, så DC / EP-utviklingen ble tatt igjen.

People's Bank of China (PBOC) lager for tiden piloter i virkeligheten med sin CBDC. Denne mars, ville rundt 200.000 mennesker motta 40m digital yuan ($6.2m) i et lotteri av de lokale myndighetene. Hovedmålet er å teste bruken av digital valuta, mens den offisielle lanseringsdatoen er planlagt for neste år.

Annen bemerkelsesverdige pionerer er Eastern Caribbean Central Bank (DXCD, 2020), Sverige (e-krona, pilotprosjekt fram til 2022) og Marshalløyene (SOV). EU utvikler også en digital euro, som ville komme på rundt fire år. Like måte, Russland ønsker å utvikle en digital rubel og forbereder en pilot for slutten av 2021.


Vil du handle Bitcoin og andre tokens? Du kan gjøre det trygt på Alfacash! Og ikke glem at vi snakker om dette og mange andre ting på våre sosiale medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

0
Author

Litteraturprofessor i kryptoverdenen siden 2016. Forfatter, forsker og bitcoiner. Jobber for en bedre verden, med mer desentralisering og kaffe.

Write A Comment