Bitcoin (BTC) har mange myter, og en av dem handler om personvernet. Den første kryptovalutaen var ikke designet for å være privat, enn si anonym. Det er faktisk motsatt. Blockchain er offentlig, noe som betyr at alle kan sjekke alle transaksjonene og deres detaljer på Internett. Derfor ble Monero (XMR) opprettet.

Monero er en åpen kildekode og gruverbar kryptovaluta, akkurat som Bitcoin. Alle kan åpne en lommebok og sende og motta transaksjoner. Imidlertid er det blockchain er tilslørt. Dette betyr at ingen utenfor de involverte kan fortelle kilden, beløpet eller destinasjonen.

Teknologien som brukes til å oppnå den slags privatliv er ringsignaturer, skjult adresser og ikke-interaktiv nullvitenskapssikker (NIZKP). Med disse kryptografiske protokollene er de viktige detaljene i hver transaksjon skjult for publikum. I tillegg lar funksjonen Dandelion ++, implementert i 2020, brukerne skjule IP-adressene sine.

Derfor, hvis du er forsiktig, ingen skal vite noe om økonomien din mens du bruker XMR. Likevel, som de forklarer i offisiell webside, Monero gjør sitt beste, men er ikke magisk:

“Monero er ikke magisk. Hvis du bruker Monero, men oppgir navn og adresse til en annen part, glemmer ikke den andre parten ditt navn og adresse på magisk vis. Hvis du gir ut dine hemmelige nøkler, vil andre vite hva du har gjort. Hvis du blir kompromittert, vil andre kunne tastet inn deg. Hvis du bruker et svakt passord, vil andre kunne tvinge nøkkelfilen din. Hvis du tar sikkerhetskopi av frøet ditt i skyen, blir du snart fattigere. ”

Hvem skapte Monero?

Hvis du sjekker original whitepaper, navnene du finner der er “CryptoNote v2.0” og Nicolas van Saberhagen (2013). Ingen vet imidlertid hvem det er. Når det gjelder CryptoNote-tingen, er det en personvernfokusert protokoll som driver flere private mynter - inkludert Monero frem til 2019.

Tidligere var den første kryptovalutaen som implementerte CryptoNote Bytecoin (BCN). I april 2014 ble en Bitcointalk-bruker kalt “takknemlig_for i dag”Bestemte seg for å lage en gaffel (kopi) av den for å bruke flere forbedringer, inkludert å fikse“ en rekke tekniske og markedsføringsmessige problemer ”. Det ville imidlertid være en egen valuta fra bunnen av. De kalte det "BitMonero", fra Bitcoin og esperantoordet for “mynt”.

Monero Core Dev Team av Cryptopop

Like etter presenterte BitMonero noen tekniske og styringsmessige problemer, som samfunnet var veldig misfornøyd med. Thankful_for_today forsvant, og forlot prosjektet, men noen utviklere var fortsatt interessert i den originale ideen. Så de gikk sammen for å lage en ny gaffel med forbedringer og kalte det bare Monero.

De fleste av dem avslørte aldri identiteten sin. Opprinnelig ble den Monero Core Team ble dannet av othe, smooth, binaryFate, luigi1111, NoddleDoodle, tacotime, Franciso «ArticMine» Cabañas og Riccardo «fluffypony»Spagni. I 2021 har i det minste tacotime og Spagni trukket seg.

Hvordan bruker jeg Monero?

For det meste kan du bruke Monero som hvilken som helst annen kryptovaluta. Første ting først: du trenger en lommebok. Og mange lister opp til dags dato XMR, inkludert alternativer for mobile og stasjonære enheter, og maskinvarelommebøker som Ledger eller Trezor. Andre vi kan nevne er Monero GUI (den originale Monero lommeboken), My Monero, Lightwallet eller Exodus (multivaluta).

Nå, utover bare lommeboken, må du vite noen ekstra vilkår for å beskytte personvernet ditt. Akkurat som Bitcoin bruker Monero også adresser (de er lengre, skjønt - 95 tegn) og en Mnemonic-setning eller frø for å få tilbake pengene dine i en annen enhet (25 ord). Ekstrautstyret er den private visningsnøkkelen og den private forbrukningsnøkkelen.

Private View-nøkkelen har å gjøre med det faktum at du ikke kan se noen transaksjon offentlig og dens detaljer på Monero blockchain. Så hvis du vil sjekke transaksjonen eller vise den til noen andre, må du legge inn denne nøkkelen utforskeren, sammen med transaksjons-ID og innskuddsadresse.

På den annen side kan ikke Private Spend Key deles. Dette er "hovednøkkelen" til Monero-kontoen din, som det er mulig å bruke å bruke alle XMR assosiert med den adressen. I tillegg, for å opprette en ny adresse for hver transaksjon (en underadresse) og øke personvernet ditt på den måten, må du aktivere funksjonen i lommeboken du ønsker.

Hva kan du gjøre med Monero?

Vel, for å starte kan du betale for varer og tjenester over hele verden. I følge Cryptwerk, over 900 selgere og arenaer godtar denne kryptovalutaen som en betaling. Dette inkluderer alle slags butikker og markeder (elektronikk, bøker, kjøretøy, klær, mat, musikk, apotek, gavekort osv.), Internett-tjenester, forretningstjenester, offline tjenester (restauranter, utdanning, underholdning, medisin, eiendom, osv.), turisme og pengespill.

På den andre siden, du kan også gruve XMR, siden det er mye enklere enn andre kryptoer, som Bitcoin. Fra 2019 brukte de den nye gruvealgoritmen RandomX. Med det ønsker de å unngå at XMR kan preges av ASIC-gruvearbeidere (spesialmaskiner) og avanserte GPUer. Så alle med en CPU (bærbar PC eller PC) kan min Monero. Du kan gjøre dette ved å laste ned den nødvendige appen og (helst) bli med i et basseng.

Selvfølgelig kan du også hodle det. En ukrainsk politiker gjorde det siden 2015, ved å kjøpe rundt $58,100 i XMR. Nå har han over $43m. Men hvis du trenger å bytte den mot fiat-penger (eller bestemmer deg for å kjøpe dem), kan du alltid bruk Alfacash!

Juridiske problemer

Fullstendig anonymitet er ikke noe veldig velkommen av myndighetene, må vi si. I fjor, Uttalte Europol at personvernmetoder i kryptovaluta, som digitale lommebøker, åpne markeder og ja, personvernmynter som Monero, kan lette kriminell aktivitet. Selvfølgelig er det ikke alltid sant, og aktiviteter som hvitvasking av penger er fortsatt mye mer populære blant tradisjonelle kontanter.

Til tross for det faktum, Frankrikes økonomikomité har anbefalt et forbud for disse myntene, er sannsynligvis den amerikanske hemmelige tjenesten etterforsker dem akkurat nå, flere børser over hele verden har avlistet disse myntene på grunn av bank- eller reguleringspress, og kirsebæret på kaken, Japan og Sør-Korea har allerede utestengt personvernmyntene.

Utover dagens forbud i de nevnte landene, er det også noen eksisterende regler for personvernmynter, som advokatfirmaet Perkins Coie beskrev. i en whitepaper. Kanskje de skiller seg ut i noen små ting, men disse reglene og veiledningene kommer i utgangspunktet til én ting og en part: Virtual Asset Service Providers (VASPs) som bruker Know-Your-Customer (KYC) prosesser. Med andre ord, krypto-utveksling og lignende ber om personopplysninger og dokumenter til kundene sine før de tillater handel.

Monero-legal-issues-identity
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

I alle fall, ifølge en nylig studie av nonprofit-konsulentfirmaet RAND Corporation, “Mens personvernmynter teoretisk sett kan virke som en velsignelse for brukere som driver med ulovlige eller kriminelle aktiviteter, kan forskjellige praktiske hensyn faktisk gjøre dem mindre attraktive for å gjennomføre ulovlige transaksjoner på det mørke nettet”.

Mot alle odds fortsetter Monero å blomstre. Hittil i dag har prisen økt med over 41% og den har en markedsverdi på $4.2b så langt [CoinMarketCap]. Følgende forskrifter, mer enn å kutte utviklingen, kan få den til å vokse seg sterkere og med mer tillit.


Vil du handle Monero og andre tokens? Du kan gjøre det trygt på Alfacash! Og ikke glem at vi snakker om dette og mange andre ting på våre sosiale medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

Forfatter

Litteraturprofessor i kryptoverdenen siden 2016. Forfatter, forsker og bitcoiner. Jobber for en bedre verden, med mer desentralisering og kaffe.

Skriv en kommentar