`` Een cryptocurrency (of cryptovaluta) is een digitaal activum dat is ontworpen om te werken als een ruilmiddel waarin individuele eigendomsrecords van munten worden opgeslagen in een grootboek dat bestaat in de vorm van een geautomatiseerde database met behulp van sterke cryptografie om transactierecords te beveiligen, extra munten, en om de overdracht van het eigendom van munten te verifiëren ”.

We wedden dat je er al was (op Wikipedia) voor deze, en, natuurlijk, je begreep de 5% van alles wat erin geschreven staat. Maar maak je geen zorgen! We kunnen beter uitleggen wat een cryptocurrency is en waarom u er om moet geven. Misschien weet je het nog niet, maar het is erg handig, dat beloven we.

Dus, zoals de naam suggereert, zijn cryptocurrencies ... nou ja ... valuta's. Zoals de dollar of de euro, maar met enkele substantiële verschillen achter de schermen. Je weet wel: waar ze vandaan komen, hoe ze werken, hoe ze hun waarde verwerven. Ze zijn ook niet fysiek, alleen digitaal. Maar ja: je kunt ze gebruiken om dingen te kopen en verkopen. Net als elke andere betaalmethode, via een mobiele of desktop-app of webpagina (zoals de onze!)

Als het slechts ‘valuta's’ zijn, waarom dan de ‘crypto’? Dat komt door de cryptografie. Dit is gegevensversleuteling met wiskunde, in feite: je neemt een bericht, je gebruikt wiskunde om het in symbolen te 'verbergen', en je zorgt ervoor dat alleen de ontvanger van dat bericht het kan ontvangen via een supergeheime sleutel om die symbolen te ontcijferen . Dat is cryptografie en de "cryptocurrencies" zijn er volledig mee gebouwd.

Maar wacht! Ze zijn helemaal niet moeilijk te gebruiken. We hebben het gewoon over de backstage, hoe ze werken. U hoeft niet te weten hoe uw laptop of uw favoriete app is gebouwd om ze te gebruiken, en het is hetzelfde voor cryptocurrencies. Het zijn digitale valuta's die zijn gebouwd met wiskunde in plaats van met papier of metaal, maar hun doel en gebruik zijn niet zo ingewikkeld.

Nu kunt u hier een interessante vraag stellen: ik heb mijn valuta al, mijn nationale geld, dus waarom zou het mij iets kunnen schelen? Wat heeft het voor zin om een nieuwe vorm van valuta te bouwen, als de "normale" valuta al bestaat en prima werkt, zelfs in de digitale versie?

Grote vraag. Laten we eens kijken naar enkele redenen.

Toepassingen

U kunt uw traditionele geld gebruiken om van alles te kopen… bijna. Is niet altijd gemakkelijk, als je erover nadenkt. Meestal merk je het niet, maar je hebt limieten en risico's. Uw bankrekening heeft dagelijkse of maandelijkse limieten en hoge kosten voor algemeen gebruik, aankopen en opnames. Als u uw geld eenmaal in uw hand hebt, kan het gemakkelijk verloren, gestolen of besmet raken (over de pandemie gesproken). En uw geld, binnen de bank, loopt nog steeds het risico te verdwijnen als gevolg van een hacker of het faillissement van de entiteit.

Denk nu verder dan waar je bent: misschien wil je die coole mobiele telefoon online kopen, of wil je geld sturen naar iemand waar je om geeft in een ander land. U kunt dat echter niet doen zonder problemen met uw nationale valuta. Hoge kosten en veel persoonlijke documenten en voorwaarden wachten op u bij diensten zoals PayPal- of SWIFT-transacties.

En wat als u via internet een lage fooi wilt geven? Kunt u nu online 0,5 USD naar iemand sturen? Waarschijnlijk is uw antwoord een groot nee, want elke financiële dienst die u in de digitale wereld gebruikt, heeft hogere vergoedingen dan dat.

Nou, wat denk je? U kunt al deze obstakels vermijden door cryptocurrency te gebruiken. Uw digitale portemonnee is alleen van u, dus geen dagelijkse limieten, geen hoge kosten, geen landbeperkingen. Je hebt niet eens een document nodig om een portemonnee voor cryptocurrency te hebben, het is open voor iedereen met internet!

En natuurlijk zijn er ontzettend veel winkels, bedrijven en services die cryptocurrency als betaling accepteren. Volgens CoinMap, alleen voor Bitcoin, zijn er op zijn minst 19.605 locaties die deze valuta in de wereld accepteren.

Voor de rest kun je altijd online naar een leuke beurs gaan om binnen een paar minuten wat van je favoriete fiat-valuta met je cryptocurrency te kopen. Of ondersteboven: u kunt cryptocurrency kopen met uw traditionele geld.

Oplichting

Heeft u een oude bekende die u vertelt dat ze bij toeval in cryptocurrency investeren met 15-200% maandelijks aan vaste inkomsten? En, woah, 15-200% maandelijks klinkt zo leuk, toch? Nou, je zult hem waarschijnlijk geloven als je heel weinig weet over cryptocurrencies ... maar je zult het zeker niet weten als je weet hoe dit werkt, zelfs niet op een basisniveau.

Dit is een ongelukkige reden om om cryptocurrencies te geven, maar het is wat het is. Scams met de naam crypto's zijn heel, heel gebruikelijk. Piramidale schema's die beweren een nieuwe en geweldige cryptocurrency te hebben ontwikkeld die je in een mum van tijd rijk zal maken, horen bij de cursus.

Maar wees alsjeblieft niet teleurgesteld. Cryptocurrencies zijn op zichzelf geen oplichting, ze zijn slechts een hulpmiddel, zoals het traditionele geld. Oplichters over de hele wereld maken gebruik van de populariteit en nieuwheid van deze instrumenten voor hun egoïstische doeleinden ... zoals ze altijd met alles doen.

Het beste voor u - en uw financiën - is om meer te weten te komen over cryptocurrencies. Zorg ervoor dat niemand misbruik kan maken van uw onwetendheid. En nee: ze kunnen je niet in een mum van tijd rijk maken. Sorry.

Economie

Weet u waar uw geld vandaan komt en waarom het waarde heeft? Het zijn tenslotte maar stukjes papier. Als je de Money Heist van Netflix hebt gezien, weet je waarschijnlijk al dat het geld door overheden wordt gedrukt.

Die kleine stukjes papier hebben waarde omdat de regering zegt dat ze waarde hebben en dat de mensen rechtvaardig zijn vertrouwen in dat woord. Daarom gebruiken ze de valuta om te kopen en verkopen en om vraag en aanbod te creëren. Deze twee kunnen de prijs veranderen op basis van de behoeften en interesses van een bepaalde gemeenschap ...

Wat? Het klinkt als in Peter Pan, met geloof, vertrouwen en pixie dust? Het is eigenlijk zoiets. Mensen vertrouwen regeringen omdat ze in zekere zin proberen de middelen en belangen van een hele natie te vertegenwoordigen. Daarom vertrouwen ze hen en daarom heeft het fiatgeld waarde. Vertrouwen is de sleutel… en dat klinkt niet een beetje alarmerend? We hebben natuurlijk wetten, maar toch.

Een geweldige innovatie over cryptocurrencies is dat we geen vertrouwen nodig hebben om ze te gebruiken. De meeste cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd. Dit betekent dat niemand ze controleert, niemand hun waarde bepaalt en dat niemand er censuur of limieten op kan toepassen. Dit soort actieven wordt niet uitgegeven door regeringen, maar door gebruikers uit alle delen van de wereld. Hoe meer, het beste!

Dit proces wordt in de meeste gevallen "mijnbouw" genoemd. De interne systemen van deze valuta's laten iedereen met de benodigde apparatuur gloednieuwe munten uitgeven en transacties voor iedereen tegelijkertijd verifiëren, in ruil voor energie en / of tijd. De "mijnwerkers" ontvangen een beloning in die munt voor hun diensten.

Daarna krijgt de munt waarde, voornamelijk gebaseerd op vraag en aanbod. En we zijn allemaal gelukkig, zonder beperkingen.

Word rijk met crypto ...!

Ik hoop dat je daar niet in bent getrapt. Meestal kun je niet rijk worden door alleen cryptocurrencies te bezitten en laat niemand je anders vertellen. Ja, er zijn "bitcoin miljonairs", maar die kochten in de vroege stadia van het systeem.

Desalniettemin is er nog steeds een ... ding over cryptocurrencies en het idee om (mogelijk) uw geld ermee te vermenigvuldigen. Dat ding heet "handel" en is niet iets nieuws. Heb je ooit The Wolf of Wall Street gezien? Het is ongeveer zo.

U kunt strategisch financiële instrumenten (aandelen, obligaties, effecten, grondstoffen en natuurlijk cryptocurrencies) kopen en verkopen om wat inkomsten te behalen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld goedkoop koopt en later duur verkoopt (als de prijs stijgt) om je inversie en een mooi verschil te behouden.

De cryptocurrencies zijn vroeger volatiel: hun prijzen variëren erg, dus ze kunnen aantrekkelijk zijn om te handelen. Maar voordat u rent om een lening te sluiten om een cryptocurrency-handelaar te worden, laten we u vertellen dat het NIET zo eenvoudig is. Professionele handelaren hebben veel ervaring op de financiële markten en weten hoe ze ingewikkelde grafieken moeten analyseren om goede (en risicovolle) beslissingen te nemen. Ze hebben meestal een formele en langdurige opleiding over de economie en zelfs over cryptocurrencies.

U kunt een handelaar in cryptocurrency worden, het is niet verboden. Maar het wordt geen fluitje van een cent! Weet je wat het eigenlijk een fluitje van een cent is? Om cryptocurrency te gebruiken. We kunnen van daaruit beginnen.

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie