Zoeken naar:

Decentralized Finance (better known as DeFi) is buzzing within the financial industry all around the world. By using it, someone managed to earn 16.000 USD in 13 seconds, and some others took six million dollars after one week or so. Seeing those cases, isn’t difficult to figure out why everybody wants to suddenly make investments on DeFi tokens and Dapps, but, it really works in the same way for everybody?

Het antwoord is natuurlijk een groot nee. Dan, helemaal geen inkomsten voor uw gemiddelde cryptocurrency user? Is all this a scam, Ponzi, or similar? Not everything, for sure. But there’s some of that as well. Let’s check some facts and tricks.

TL;DR voor DeFi

You can describe “DeFi” as a whole industry made of decentralized apps and tokens focused on offering a long list of traditional financial tools and products, but without a company, government, or organization behind them. The only authority is the software, the code, and de blockchain since they’re built within smart contracts. So, in theory, you don’t need trust to use them.

Afbeelding door Pete Linforth / Pixabay

De belangrijkste belofte van DeFi is om de financiële wereld voor iedereen te openen. By using DeFi apps, you won’t need any official requirement (only Internet) to access platforms and tools like loans, savings, trading, insurance, derivatives, exchanges, and so on.

If you’re thinking that misschien Bitcoin, Ethereum, Litecoin, and each “classic” cryptocurrency may count as DeFi, you’re probably not so far from the truth. However, in our current context, when we use the term “DeFi” we’re usually talking about brand new tokens and platforms based on smart contracts, that offers some very specific financial service. And, highly probably, some juicy earnings in the short term. Or that is what everybody wants to believe.

Hoe werkt DeFi?

Aka, how to earn some money with this. That’s depending on the platform you use: according to DeFi Prime, there’re in existence more than 200 projects on this category. And DeFi Pulse describes, by its part, there’re +7.8 billion dollars locked (invested) in these projects. A quantity not higher than the individual market capitalization for the top 3 cryptocurrencies, but nothing insignificant either.

Het belangrijkste is echter: hoe verdienen de mensen geld met dit spul? Zoals ze meestal doen met crypto: de voordelen van het verhandelen van nieuwe tokens (waarvan de prijzen heel snel naar de maan gaan) en aan de andere kant nieuwe nuttige (of nutteloze) tokens maken waarvan de prijzen snel naar de maan gaan omdat iedereen last heeft van FOMO (Angst om te missen).

Afbeelding door Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

There’s another way, though. Verschillende DeFi-platforms en tokens die er zijn, belonen u alleen maar om hun merken liquiditeit te bieden. Dat betekent dat je gewoon met wat investering en/of activiteit aan het platform moet deelnemen om in ruil daarvoor sappige beloningen te krijgen.  

Let’s check the example of verbinding (COMP), one of the most popular. This a protocol on Ethereum that lets people earning some returns only for saving and/or lending their cryptocurrencies. Of course, there’re also borrowers paying this variable returns: 3.41% as a prize to hold some DAI (a stablecoin) during a year, for example.

On the other side, we have its governance token, COMP. This one is available to buy through several exchanges, and its price started around 61 USD in June of this year (CoinMarketCap). Now, less than three months later, the price per token is 171 USD. Therefore, the “early birds” in Compound may have earned +180% only by owning these tokens.

It doesn’t sound bad per se, but that’s nothing compared to other succulent (and very risky) promises…

Yield farming and “DeFi food”

Let’s back to Compound one moment: remember, just by holding your cryptocurrencies within the platform, you can earn some actual rewards. But this DeFi isn’t the only one doing that. Some other platforms are offering “to mine liquidity” as well, and with even higher rewards for the participants.

Futureswap, for example, is a decentralized futures exchange whose alpha version offered up 550% annually for the task of liquidity. And that’s exactly what the “opbrengst boeren” are looking for: nieuwe opwindende DeFi-apps om hun investeringen in crypto te zaaien en hoge belangen en inkomsten uit arbitrage tussen hen en hun tokens te genereren. Deze boeren zetten zelfs grote bedragen aan onderpandfondsen in om hoeveelheden te lenen waarmee ze meer tokens konden (boeren) kopen.

Afbeelding door TheDigitalWay / Pixabay

The practice doesn’t come without risks, of course. And this is probably when the “DeFi food” enter the scene: the first one was YAM Finance. Yeah, after the edible tuber. This platform was intended to be “an elastic supply cryptocurrency” with attractive rewards for their Liquidity Providers (LP).

The final result wasn’t exactly like that. YAM finance was born on August 12, with calculated (and extraordinary) jaarlijkse rendementen up to 5.600% (for the staking in Compound). Less than 24 hours later, a fatal bug was found in the smart contract, causing the project’s death with 750.000 USD blocked inside. But this was just the appetizer for the next dishes.

Dubieuze tokens zoals PIZZA, HOTDOG en KIMCHI kwamen ook tot leven en experimenteerden met geweldige pumps gevolgd door dodelijke dumps in minder dan een dag. Het beloofde rendement voor hen varieerde van +11.00% en zelfs 1 miljoen voor LP's, maar ze waren als een vallende ster. Binnen een paar minuten waren ze allemaal (en het geïnvesteerde geld) voorgoed verdwenen.

Ontwikkelen: de andere kant

Een onvermijdelijk feit bij DeFi (voorlopig) is dit: als je kunt coderen, kun je meer verdienen dan anderen. Herinner je je onze kleine Intro en dat ding over jongens die duizenden en miljoenen dollars verdienen? Nou, het waren ontwikkelaars. Slimme contractontwikkelaars, om precies te zijn.

There’s a thingy inside DeFi called “flash loans”: cryptocurrency loans you take and pay in the same block (transaction). How is this even possible and how could it be useful at all? It’s possible if you know how to write (code) a smart contract to make an automatic transaction with several elements, and it’s useful for arbitrage. This means you could take advantage of differing prices for the same asset in distinct markets.

Net als een ontwikkelaar deed begin augustus, toen ze 2.048.000 USDC leenden van het dYdX-platform, ze inwisselden voor 2.028.367 DAI in Curve en Pool, en vervolgens de eerste lening terugbetaalden; verdienen 16,182 USDC in 13 seconden en investeren alleen de gasprijzen in Ethereum (ongeveer 50 USD). Dit alles uiteraard via een smart contract.

Aan de andere kant hebben we de anonieme Sushiswap-oprichter, bekend als NomiChef. Allereerst: Sushiswap is een gedecentraliseerde beurs die ook liquiditeitsmining aanbiedt to anyone who wants to participate with their SUSHI tokens. It’s basically a copy of the exchange Uniswap with larger rewards, and verzin het tot 1 miljard dollar binnen geblokkeerd voor investeerders.

Afbeelding door Jumi Kang / Pixabay

NomiChef wachtte net een week op dit resultaat, alvorens te verkopen al zijn SUSHI te verwerven 17,971 ETH, met een waarde van ongeveer 6 miljoen dollar. Natuurlijk daalde de prijs per SUSHI slecht; hoewel het arme ding de crash overleefde. Voor nu.

What’s up with DeFi, then? Can I make money?

We can’t deny it: DeFi is een zeer winstgevende market and there’s a gold rush right now after its dapps, providing a lot of liquidity and opportunities. Something similar happened in 2017 with the Initial Coin Offering (ICO) fever, and we all know how that ended. In case you don’t: not so sweet.

ICOs and DeFi have introduced interesting and useful products within everyone’s reach, but they’ve also brought a lot of useless tokens, fraudulent platforms, failed projects, and big losses. Most of those extraordinary ROI percentages are probably just fleeting fame like already happened with some “DeFi food”.

Grave risks are waiting around every corner: smart contract’s bugs, hacks, exit scams, fake tokens, failed projects, extreme pump-and-dump schemes, etc. This is an early-stage technology, so, you may make thousands of dollars in no time… and you can lose them in no time as well. Try it, have fun, maybe even get some or much money, but never be reckless about DeFi investments. Don’t bet anything you can’t afford to lose.

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie

nl_NLNederlands