Decentralized Finance (beter bekend als DeFi) bruist in de financiële sector over de hele wereld. Door het te gebruiken, slaagde iemand erin om 16.000 USD te verdienen in 13 seconden, en sommige anderen namen na een week of zo zes miljoen dollar. Als je die gevallen ziet, is het niet moeilijk om erachter te komen waarom iedereen plotseling wil investeren in DeFi-tokens en Dapps, maar het werkt echt voor iedereen op dezelfde manier?

Het antwoord is natuurlijk een groot nee. Dan, helemaal geen inkomsten voor uw gemiddelde cryptocurrency gebruiker? Is dit allemaal oplichterij, Ponzi of iets dergelijks? Niet alles, zeker. Maar daar is ook wat van. Laten we enkele feiten en trucs bekijken.

TL;DR voor DeFi

Je kunt "DeFi" omschrijven als een hele industrie gemaakt van gedecentraliseerde apps en tokens die zijn gericht op het aanbieden van een lange lijst van traditionele financiële tools en producten, maar zonder een bedrijf, overheid of organisatie erachter. De enige autoriteit is de software, de code en de blockchain omdat ze zijn gebouwd in slimme contracten. Dus in theorie heb je geen vertrouwen nodig om ze te gebruiken.

Afbeelding door Pete Linforth / Pixabay

De belangrijkste belofte van DeFi is om de financiële wereld voor iedereen te openen. Door DeFi-apps te gebruiken, hebt u geen officiële vereisten (alleen internet) nodig om toegang te krijgen tot platforms en hulpmiddelen zoals leningen, sparen, handelen, verzekeringen, derivaten, beurzen, enzovoort.

Als je dat denkt misschien Bitcoin, Ethereum, Litecoin, en elke "klassieke" cryptocurrency mag gelden als DeFi, je bent waarschijnlijk niet zo ver van de waarheid. In onze huidige context, wanneer we de term "DeFi" gebruiken, hebben we het echter meestal over gloednieuwe tokens en platforms op basis van slimme contracten, die een zeer specifieke financiële service bieden. En, hoogstwaarschijnlijk, wat sappige winsten op korte termijn. Of dat is wat iedereen wil geloven.

Hoe werkt DeFi?

Oftewel, hoe verdien je hiermee wat geld. Dat is afhankelijk van het platform dat je gebruikt: volgens DeFi Prime, bestaan er meer dan 200 projecten in deze categorie. En DeFi Pulse beschrijft op zijn beurt dat er +7,8 miljard dollar vastzit (geïnvesteerd) in deze projecten. Een hoeveelheid die niet hoger is dan de individuele marktkapitalisatie voor de top 3 cryptocurrencies, maar ook niets onbelangrijks.

Het belangrijkste is echter: hoe verdienen de mensen geld met dit spul? Zoals ze meestal doen met crypto: de voordelen van het verhandelen van nieuwe tokens (waarvan de prijzen heel snel naar de maan gaan) en aan de andere kant nieuwe nuttige (of nutteloze) tokens maken waarvan de prijzen snel naar de maan gaan omdat iedereen last heeft van FOMO (Angst om te missen).

Afbeelding door Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

Er is echter een andere manier. Verschillende DeFi-platforms en tokens die er zijn, belonen u alleen maar om hun merken liquiditeit te bieden. Dat betekent dat je gewoon met wat investering en/of activiteit aan het platform moet deelnemen om in ruil daarvoor sappige beloningen te krijgen.  

Laten we eens kijken naar het voorbeeld van verbinding (COMP), een van de meest populaire. Dit is een protocol op Ethereum waarmee mensen wat rendement kunnen verdienen, alleen voor het sparen en/of uitlenen van hun cryptocurrencies. Natuurlijk zijn er ook leners die dit variabele rendement betalen: 3.41% als prijs om bijvoorbeeld een jaar lang wat DAI (een stablecoin) vast te houden.

Aan de andere kant hebben we zijn governance-token, COMP. Deze is te koop via verschillende beurzen en de prijs begon in juni van dit jaar rond 61 USD (CoinMarketCap). Nu, minder dan drie maanden later, is de prijs per token 171 USD. Daarom hebben de 'vroege vogels' in Compound mogelijk alleen +180% verdiend door deze tokens te bezitten.

Het klinkt op zich niet slecht, maar dat is niets vergeleken met andere sappige (en zeer riskante) beloften…

Opbrengstlandbouw en “DeFi food”

Laten we even teruggaan naar Compound: onthoud, alleen door uw cryptocurrencies binnen het platform te houden, kunt u echte beloningen verdienen. Maar deze DeFi is niet de enige die dat doet. Sommige andere platforms bieden ook "om liquiditeit te ontginnen", en met nog hogere beloningen voor de deelnemers.

Futureswap is bijvoorbeeld een gedecentraliseerde futures-uitwisseling waarvan de alfaversie jaarlijks 550% aanbiedt voor de taak van liquiditeit. En dat is precies wat de “opbrengst boerenzijn op zoek naar: nieuwe opwindende DeFi-apps om hun investeringen in crypto te zaaien en hoge belangen en inkomsten uit arbitrage tussen hen en hun tokens te genereren. Deze boeren zetten zelfs grote bedragen aan onderpandfondsen in om hoeveelheden te lenen waarmee ze meer tokens konden (boeren) kopen.

Afbeelding door TheDigitalWay / Pixabay

De praktijk komt natuurlijk niet zonder risico's. En dit is waarschijnlijk wanneer het "DeFi-voedsel" op het toneel verschijnt: de eerste was YAM Finance. Ja, na de eetbare knol. Dit platform was bedoeld als "een elastische supply cryptocurrency" met aantrekkelijke beloningen voor hun Liquidity Providers (LP).

Het uiteindelijke resultaat was niet helemaal zo. YAM Finance werd geboren op 12 augustus, met berekende (en buitengewone) jaarlijkse rendementen tot 5.600% (voor het uitzetten in Compound). Minder dan 24 uur later werd er een fatale bug gevonden in het slimme contract, waardoor het project de dood inging met 750.000 USD binnenin geblokkeerd. Maar dit was slechts het voorgerecht voor de volgende gerechten.

Dubieuze tokens zoals PIZZA, HOTDOG en KIMCHI kwamen ook tot leven en experimenteerden met geweldige pumps gevolgd door dodelijke dumps in minder dan een dag. Het beloofde rendement voor hen varieerde van +11.00% en zelfs 1 miljoen voor LP's, maar ze waren als een vallende ster. Binnen een paar minuten waren ze allemaal (en het geïnvesteerde geld) voorgoed verdwenen.

Ontwikkelen: de andere kant

Een onvermijdelijk feit bij DeFi (voorlopig) is dit: als je kunt coderen, kun je meer verdienen dan anderen. Herinner je je onze kleine Intro en dat ding over jongens die duizenden en miljoenen dollars verdienen? Nou, het waren ontwikkelaars. Slimme contractontwikkelaars, om precies te zijn.

Er is iets in DeFi dat 'flashleningen' wordt genoemd: cryptocurrency-leningen die u neemt en betaalt in hetzelfde blok (transactie). Hoe is dit mogelijk en hoe kan het überhaupt nuttig zijn? Het is mogelijk als je weet hoe je een slim contract moet schrijven (coderen) om een automatische transactie met verschillende elementen te maken, en het is handig voor arbitrage. Dit betekent dat u kunt profiteren van verschillende prijzen voor hetzelfde activum in verschillende markten.

Net als een ontwikkelaar deed begin augustus, toen ze 2.048.000 USDC leenden van het dYdX-platform, ze inwisselden voor 2.028.367 DAI in Curve en Pool, en vervolgens de eerste lening terugbetaalden; verdienen 16,182 USDC in 13 seconden en investeren alleen de gasprijzen in Ethereum (ongeveer 50 USD). Dit alles uiteraard via een smart contract.

Aan de andere kant hebben we de anonieme Sushiswap-oprichter, bekend als NomiChef. Allereerst: Sushiswap is een gedecentraliseerde beurs die ook liquiditeitsmining aanbiedt voor iedereen die wil deelnemen met hun SUSHI-tokens. Het is eigenlijk een kopie van de uitwisseling Uniswap met grotere beloningen, en verzin het tot 1 miljard dollar binnen geblokkeerd voor investeerders.

Afbeelding door Jumi Kang / Pixabay

NomiChef wachtte net een week op dit resultaat, alvorens te verkopen al zijn SUSHI te verwerven 17,971 ETH, met een waarde van ongeveer 6 miljoen dollar. Natuurlijk daalde de prijs per SUSHI slecht; hoewel het arme ding de crash overleefde. Voor nu.

Hoe zit het dan met DeFi? Kan ik geld verdienen?

We kunnen het niet ontkennen: DeFi is een zeer winstgevende markt en er is nu een goudkoorts na zijn dapps, wat veel liquiditeit en kansen biedt. Iets soortgelijks gebeurde in 2017 met de Initial Coin Offering (ICO)-koorts, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Voor het geval je dat niet doet: niet zo lief.

ICO's en DeFi hebben interessante en nuttige producten geïntroduceerd die binnen ieders bereik liggen, maar ze hebben ook veel nutteloze tokens, frauduleuze platforms, mislukte projecten en grote verliezen meegebracht. De meeste van die buitengewone ROI-percentages zijn waarschijnlijk slechts vluchtige roem, zoals al is gebeurd met wat "DeFi-voedsel".

Ernstige risico's wachten om elke hoek: bugs, hacks, exit-scams, valse tokens, mislukte projecten, extreme pump-and-dump-schema's, enz. Dit is een technologie in een vroeg stadium, dus u kunt duizenden dollars verdienen in geen tijd... en je bent ze ook in een mum van tijd kwijt. Probeer het, heb plezier, krijg misschien zelfs wat of veel geld, maar wees nooit roekeloos over DeFi-investeringen. Zet niets in dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen.

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie