Zoals je inmiddels misschien weet, zijn Bitcoin en cryptocurrencies het tegenovergestelde van traditioneel geld. Behalve is niet altijd zo. Verschillende overheden en gecentraliseerde financiële instellingen wereldwijd zijn erg geïnteresseerd in de technologie achter crypto's. Dit is waarom ze iets onderzoeken of rechtstreeks ontwikkelen genaamd CBDC's: Central Bank Digital Valuta's.

Volgens een rapport van de Bank of International Settlements (BIS, 2018), is dit soort activa "een verplichting van een centrale bank, uitgedrukt in een bestaande rekeneenheid, die zowel als ruilmiddel als als opslagmiddel dient". Met andere woorden, ze lijken erg op cryptocurrencies, maar ze zijn gecentraliseerd en worden volledig gecontroleerd door de emittent (de centrale bank).

Lock-geld-staking-crypto

Nu, zoals beschreven in een recenter rapport van de BIS (2020), CBDC's moeten enkele basisprincipes volgen: “(i) een centrale bank mag de monetaire of financiële stabiliteit niet in gevaar brengen door een CBDC uit te geven; (ii) een CBDC zou naast bestaande vormen van geld moeten bestaan en deze moeten aanvullen; en (iii) een CBDC moet innovatie en efficiëntie bevorderen”.

Dus, met andere woorden, ze zijn als stabiele munten uitgegeven door de centrale banken. Ze zouden gekoppeld zijn aan de nationale munteenheid en zouden antiwitwasregels (AML) en alle officiële controles omvatten. En voorlopig zijn de meeste alleen theoretisch.

Waarom CBDC's?

Uit een onderzoek van de BIS (2020) bleek dat ongeveer 80% van centrale banken wereldwijd al bezig is met onderzoek of ontwikkeling van CBDC's. De reden is simpel: dit soort activa kan nuttiger zijn voor betalingen dan de traditionele middelen van hun valuta (dwz contant geld en elektronische overschrijvingen).

Voor de BIS, een CBDC zou blijvende toegang bieden tot geld van de centrale bank, operationele veerkracht, diversiteit in betalingen, financiële inclusie, eenvoudigere fiscale overschrijvingen, een zekere mate van privacy en, misschien wel het belangrijkste kenmerk, gemakkelijkere grensoverschrijdende betalingen. Blockchain-technologie zou deze nu complexe procedure goedkoper en sneller kunnen maken.

bitcoin-cryptos-groei-2020

Natuurlijk, overmakingen doen met Bitcoin en andere crypto's is nog steeds een eenvoudiger en sneller alternatief voor de huidige traditionele methoden. De centrale banken zijn dus van plan te profiteren van de voordelen van cryptocurrencies zonder wat zij als de nadelen beschouwen. Of eigenlijk zonder decentralisatie en dezelfde mate van anonimiteit.

CBDC's versus gedecentraliseerde cryptocurrencies

De technische infrastructuur voor elke CBDC is in de meeste gevallen nogal in afwachting van ontwikkeling. Het grote verschil tussen CBDC's en gedecentraliseerde cryptocurrencies ligt echter in hun filosofie.

Bitcoin en de meeste crypto's zijn gemaakt door cypherpunks, wat betekent dat activisten privacyverhogende technologieën gebruiken om financiële, sociale en politieke verandering te bereiken. Bitcoin is inderdaad een manier om de macht van geld terug te winnen van centrale instellingen. Het kan op geen enkele manier worden gecontroleerd, gecensureerd of beperkt. Dit is aangetoond door gevallen zoals Nigeria.

Nigeria-top-crypto-gebruikers
Bitcoin werd in Nigeria verboden omdat het de demonstranten hielp financieren. Afbeelding door Kaizenify / Wikimedia Commons

Eric Hughes beschrijft dit doel in de Het manifest van Cypherpunk:

“Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk (…) We kunnen niet verwachten dat regeringen, bedrijven of andere grote, anonieme organisaties ons privacy verlenen uit hun welwillendheid. Het is in hun voordeel om over ons te praten, en we mogen verwachten dat ze zullen spreken (…) We moeten onze eigen privacy beschermen als we die verwachten. We moeten samenkomen en systemen creëren die anonieme transacties mogelijk maken.”

Aan de andere kant doen de CBDC's alsof ze dezelfde technologie gebruiken om controle over geld te vestigen en het huidige financiële systeem intact te houden. Vereisten en regels voor gebruik, limietbedragen, verplichte identificatie met officiële documenten en zelfs verder toezicht op financiële activiteiten zijn dingen die u van deze munten kunt verwachten. Censuur en vetorecht zijn ook inbegrepen.

Niettemin, de belangrijkste attractie van CBDC's zou de vertrouwenslaag zijn die aan het proces wordt toegevoegd. Als er iets misgaat, zou de centrale bank verantwoording moeten afleggen voor haar daden.

CBDC's pioniers

Van die 80% geïnteresseerde centrale banken kunnen we enkele pioniers noemen die vooraan in de race staan. De eerste is het waarschijnlijk de Bahama's met zijn Sand Dollar, in ontwikkeling sinds 2019 en al in omloop sinds oktober 2020. Het belangrijkste doel voor de oprichting ervan was om de meest afgelegen eilanden van de archipel in het financiële systeem op te nemen.

Nu, zoals ze beschrijven in de officiële webpagina, "Sand Dollar biedt meer flexibiliteit en toegankelijkheid voor bewoners die willen deelnemen aan financiële diensten via een mobiele telefoonapplicatie (iOS en Android) of met een fysieke betaalkaart om toegang te krijgen tot een digitale portemonnee."

China volgt dicht in de race met hun DC/EP (digitale yuan), aangekondigd begin 2016. Ze hadden geen haast tot 2019, toen de Facebook-stablecoin, Libra (nu Diem), aan het publiek werd aangekondigd. China vreesde toen voor zijn monetaire soevereiniteit, dus de DC/EP-ontwikkeling werd heroverd.

De People's Bank of China (PBOC) maakt momenteel real-world pilots met hun CBDC. deze maart, zouden ongeveer 200.000 mensen 40 miljoen digitale yuan ($6,2 miljoen) ontvangen in een loterij van de lokale overheid. Het belangrijkste doel is het testen van het gebruik van digitale valuta, terwijl de officiële lanceringsdatum is gepland voor het volgende jaar.

Ander opmerkelijke pioniers zijn de Eastern Caribbean Central Bank (DXCD, 2020), Zweden (e-krona, pilotproject tot 2022), en Marshall Islands (SOV). De Europese Unie ontwikkelt ook een digitale euro, die zou komen over ongeveer vier jaar. Hetzelfde, Rusland wil zich ontwikkelen digitale roebel en bereidt een pilot voor eind 2021 voor.


Wil je Bitcoin en andere tokens ruilen? Je kunt het veilig op Alfacash! En vergeet niet dat we het hier en nog veel meer over hebben op onze sociale media.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie