Ongeacht de persoonlijke overtuigingen of religie: digitale middelen zijn beschikbaar voor iedereen, waar ook ter wereld. Cryptocurrencies en religie zijn compatibel, hoewel het soms niet zo lijkt. Dat komt omdat sommige specifieke religies, zoals de islam, het gebruik van deze penningen als een zonde beschouwen. Maar voor hen is er altijd een oplossing en voor de rest nog meer mogelijkheden.

Soms wordt het gemakkelijk vergeten, maar cryptocurrencies zijn niets anders dan een handig (financieel) hulpmiddel. Net als elke andere nieuwe technologie. Dus de religieuze mensen kunnen dit gereedschap ook nemen en ermee maken wat ze willen, op de manier die ze willen. En dat is precies wat sommigen van hen nu doen. Laten we eens kijken naar enkele religieuze initiatieven met crypto's.

Cryptocurrencies voor moslims

De sharia (moslimwet) kan worden uitgelegd in verschillende manieren over cryptocurrencies. Sommige experts geloven dat ze Haram zijn (zonde en verboden), vanwege hun gelijkenis met gokken, wat totaal verboden is. Het kan ook worden gelijkgesteld aan "riba" (woeker). Religieuze autoriteiten in Egypte, kalkoen, Palestina, en Rusland hebben dit standpunt ingenomen.

Cryptocurrencies-religie-moslims-sharia
Afbeelding van hashem islami via Pixabay

Anderen geloven dat ze halal zijn (toegestaan), omdat het digitale activa zijn die volgens de markt kunnen worden gekocht en verkocht, en niet echt middelen om te gokken. In ieder geval zijn er enkele cryptocurrencies speciaal ontworpen voor de islamitische religie.

Een van die projecten is de altcoin genaamd “Caizcoin”. Deze kan worden gebruikt voor internationale overschrijvingen, winkelen en zelfs liquiditeitsmining op Uniswap. Maar belangrijker voor de moslimbeleggers: het voldoet volledig aan de islamitische financiële regels. Bovendien houdt het zich niet bezig met “bedrijven die actief zijn in onder meer de wapen-, tabaks-, adult-industrie, alcohol- of varkensvleesindustrie”.

Een ander project is de DeFi podium “Marhaba”. Door het te gebruiken, krijgen de investeerders toegang tot liquiditeitsmining, uitzetten, Non-Fungible Tokens (NFT's) en liefdadigheid binnen de Ethereum blockchain. Dit alles, tegelijkertijd sharia-conform.

Cryptocurrencies voor boeddhisten

In tegenstelling tot het geval van de islam zijn de boeddhistische 'regels' veel minder streng. Trouwens, volgens de boeddhistische non-profit “Het pad van een scepticus naar verlichting”:

“Eén beeld van de waarde van Bitcoin komt overeen met het boeddhistische beeld van leegte. In deze visie kan de ongegrondheid van cryptocurrency het tot een meer ideale vorm van valuta maken dan waar ooit van gedroomd heeft, omdat de waarde ervan zo groot kan worden als onze verbeelding ".

Cryptocurrencies-religie-Boeddhisme-bitcoin
Afbeelding door Skeptic's Path to Enlightenment

Trouwens, deze non-profit accepteert Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies. Wat de gerelateerde projecten betreft, zijn er verschillende pogingen geweest. Waarschijnlijk de meest opmerkelijke was de Lotos-netwerk, een gemeenschap van boeddhistische studenten en docenten binnen Ethereum. Ze zouden een maandelijks bedrag betalen om toegang te krijgen tot inhoud en activiteiten, en worden beloond met Karma Tokens. Helaas lijkt het platform niet meer actief.

Momenteel is er een actief crypto-project over NFT's. nagesynchroniseerd "CryptoAmuletten”, biedt het unieke charmes voor geluk in de vorm van NFT's. Ze verzekeren dat deze "CryptoAmulets" gezegend zijn door LP Heng, een 95-jarige Guru Monk, die een "grootmeester van spreuken en charmes" is. Dat is in ieder geval een manier om cryptocurrencies en religie te combineren.

Cryptocurrencies voor Joods

De Thora (Joodse wet) regelt het leven van beoefenaars van het jodendom en omvat ook bepaalde financiële regels. Net als bij moslims, woeker is verboden. Hoe dan ook, Bitcoin en cryptocurrencies worden beschouwd als grondstofachtige activa en hun goede of slechte gebruik hangt volledig af van de investeerders. Dus, woeker (zoals leningen met rente) is verboden in deze religie, maar niet de cryptocurrencies zelf.

inderdaad, sommige Joodse crypto-adopters geloven dat het cypherpunk-ethos complementair is aan het jodendom. Bovendien kunnen Bitcoin en andere cryptocurrencies financiële soevereiniteit bieden, iets dat zeer nuttig is voor een historisch vervolgd volk als de Joden.

Ze kunnen bijna elke vorm van cryptocurrency gebruiken, maar er is er een die specifiek in Joden is gemaakt. Dit is de altcoin "BitCoen”, wiens missie het is om “een snel, gedecentraliseerd en veilig netwerk te creëren dat gemeenschappen verenigt in een wereldwijd ecosysteem”.

De eerste van deze gemeenschappen waren het Joodse volk, maar later de Turkse, Russisch, en JustSwap-gemeenschappen (binnen het Tron-platform), deden ook mee aan het project. BitCoen (BEN) heeft zijn eigen blockchain zonder mijnbouw en biedt snellere transacties zonder kosten.

Cryptocurrencies voor katholieken

Natuurlijk zijn katholieken in wezen seculier, wat betekent dat religie gescheiden is van politiek en recht. Ze zouden dus geen religieuze regels in de financiële wereld moeten volgen (afgezien van de regels) opgericht door hun land). Elke katholiek kan vrijelijk investeren in cryptocurrencies, en ze hebben er zelfs een gevoel voor humor over.

Sommige parodie tokens verschijnen al jaren. Een daarvan is JesusCoin (JC), een ERC-20-token op Ethereum waarvan het doel was om Jezus te "decentraliseren" op de blockchain. Een andere was de Vaticoin, een verondersteld teken dat zou worden uitgegeven door het Vaticaan om fondsen te werven.

Cryptocurrencies-religie-katholiek-Jezus
Afbeelding van Thomas B. via Pixabay

Wat dat betreft en ondanks de grap, lijkt het erop dat het Vaticaan daadwerkelijk heeft overwogen een soort "katholieke Bitcoin" uit te geven. Deze valuta, volgens BitMint, zou bij elke transactie een ingebouwde verlaging opleveren van de ontvanger van de valuta. De verlaging zal worden gemarkeerd als eigendom van het Vaticaan en kan volgens de huidige koers worden omgezet in elke fiat-valuta die door het pausapparaat zal worden beheerd om de armste mensen op aarde te helpen en te ondersteunen”.

Het was niet helemaal een slecht idee, maar we hebben er niets meer van gezien. Als een interessant feit, Luke Dashjr, een van de meest prominente en vroegste Bitcoin-kern ontwikkelaars, is katholiek verklaard.

Cryptocurrencies als andere religie

Bepaalde bitcoiners beschouwen deze wereld als zijn eigen religie, maar de voormalige Augur-CEO Matt Liston bracht dit naar een hoger niveau. Liston (die joods opgroeide)), creëerde een nieuwe op blockchain gebaseerde religie binnen een platform op Ethereum, genaamd "0xΩ" (Zero Ex Omega). Ze zijn niet echt van plan om de blockchain zelf, maar het consensussysteem. Volgens Listons woorden:

“We stimuleren het delen van gedachten en uiteindelijk het uploaden van gedachten om consensus te gebruiken om een structuur van collectief bewustzijn te vormen. En dan zullen we een individuele interactie met een religieuze structuur verheffen als een groepsdeelname in een collectief bewustzijn waar de structuur zelf god is”.

Zero Ex Omega, als blockchain-protocol, omvat ook crypto-kunst en donaties aan goede doelen. We hebben echter geen recente updates over dit project gezien. Blijkbaar hebben ze echter veel cryptische berichten getweet.

In ieder geval zijn er, zoals we al hebben gezien, talloze crypto-alternatieven voor religieuze mensen. Dit is slechts het andere, voor het geval je niet erg gelukkig bent met je huidige overtuigingen.


Wil je Bitcoin en andere tokens ruilen? Je kunt het veilig op Alfacash! En vergeet niet dat we het hier en nog veel meer over hebben op onze sociale media.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie