Tot nu toe heeft de Europese Unie een vriendelijke houding aangenomen ten opzichte van cryptocurrencies. Weinig praktijken rond crypto zijn daar volledig verboden. Dit kan de komende jaren echter gedeeltelijk veranderen. Nu de Europese Commissie overweegt niet-geïdentificeerde cryptowallets en aanverwante transacties te verbieden.

Volgens een verslag door Reuters, hebben enkele Europese beleidsmakers dinsdag een wet voorgesteld om de "reisregel" op cryptotransacties toe te passen. Dit zou betekenen dat de gebruikers geen munten kunnen storten, opnemen of verhandelen van of naar hun eigen (niet-geïdentificeerde) portemonnees, maar alleen tussen verschillende crypto-uitwisselingen.  

Europa-ban-crypto-wallets
Afbeelding van Miloslav Hamřík via Pixabay

Van hun kant zullen de crypto-uitwisselingen die binnen de Europese Unie actief zijn, de gegevens van hun klanten moeten verzamelen. Dit omvat: namen, ID's, adressen, geboortedata en rekeningnummers. Evenzo moet de klant de ontvanger(s) van hun transacties identificeren. De serviceprovider van de ontvanger moet op dezelfde gegevens controleren.

Dus eigenlijk probeert Europa te verbieden anoniem crypto-wallets om de transacties volledig traceerbaar te maken. Zoals beschreven in de officiële verklaring:

“De wijzigingen van vandaag zullen zorgen voor volledige traceerbaarheid van crypto-activaoverdrachten, zoals bitcoin, en zullen het mogelijk maken om het mogelijke gebruik ervan voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering te voorkomen en op te sporen (…) Deze voorstellen zijn ontworpen om het juiste evenwicht te vinden tussen het aanpakken van deze bedreigingen en het naleven van internationale normen zonder buitensporige regeldruk voor de industrie te creëren.”

Voor nu, de genoemde wet is verre van goedgekeurd. Het moet eerst door het Europees Parlement en de lidstaten, wat een paar jaar kan duren.

Privacy en crypto-wallets in Europa

Het idee kwam echter niet van de Europese Commissie. Enkele maanden geleden heeft de Financial Action Task Force (FATF) in een voorlopige update van hun nieuwe aanbevolen beleid geadviseerd haar lidstaten om dit te doen. Ze hadden echter uitstellen hun laatste gids voor oktober. Dat komt omdat het eerste ontwerp harde kritiek kreeg omdat het probeerde tegen privacy.

Peter Van Valkenburgh, onderzoeksdirecteur bij Coin Center, merkte op over het:

“Die eisen kunnen redelijk zijn voor banken en andere financiële instellingen waar het meeste geld wordt witgewassen, maar ze zijn absoluut ongepast voor particulieren die deelnemen aan open computernetwerken. De straffen voor niet-naleving zijn extreem en het verzamelen van massale gegevens zou de persoonlijke privacy en grondwettelijke rechten vernietigen tegen ongeoorloofd toezicht.”

Inderdaad, volgens het analysebedrijf CipherTrace, slechts 1% van de Bitcoin-transacties zijn "risicovol" (in criminele zin). En slechts 0,1% van de verhandelde Bitcoin-waarde is "risicovol". Trouwens, Bitcoin, Ethereum, en veel andere cryptocurrencies zijn helemaal niet anoniem. Elke transactie kan al traceerbaar zijn binnen hun blockchains. Daarom lijkt deze drastische maatregel in Europa onterecht. Maar we zullen nog wat langer moeten wachten om de definitieve resultaten te zien.


Uitgelichte afbeelding door Lolame / Pixabay


 Wil je Bitcoin en andere tokens ruilen? Je kunt het veilig op Alfacash! En vergeet niet dat we het hier en nog veel meer over hebben op onze sociale media.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

Auteur

Literatuurprofessional in de cryptowereld sinds 2016. Schrijver, onderzoeker en bitcoiner. Werken aan een betere wereld, met meer decentralisatie en koffie.

Schrijf een reactie