”En kryptovaluta (eller kryptovaluta) är en digital tillgång utformad för att fungera som ett utbytesmedium där enskilda myntägarposter lagras i en huvudbok som finns i en form av datoriserad databas med stark kryptografi för att säkra transaktionsposter, för att kontrollera skapandet av ytterligare mynt, och för att verifiera överföringen av myntägande ”.

Vi slår vad om att du redan var där (på Wikipedia) för den här, och naturligtvis förstod du om 5% av allt skrivet där. Men oroa dig inte! Vi kan förklara bättre vad som är en kryptovaluta och varför du bör bry dig om det. Du kanske inte vet det ännu, men det är väldigt praktiskt, lovar vi.

Så som namnet antyder är kryptovalutor ... ja ... valutor. Som dollarn eller euron, men med några väsentliga skillnader bakom scenen. Du vet: var de kommer ifrån, hur de arbetar, hur de förvärvar sitt värde. De är inte heller fysiska, bara digitala. Men ja: du kan använda dem för att köpa och sälja saker. Som alla andra betalningsmetoder via en mobil- eller stationär app eller webbsida (som vår!)

Om de bara är "valutor", varför "krypto", då? Det kommer från kryptografin. Detta är datakryptering med matematik, i princip: du tar ett meddelande, du använder matematik för att "dölja" det i symboler, och du ser till att endast mottagaren av det meddelandet kan ta emot det genom en superhemlig nyckel för att dechiffrera dessa symboler . Det är kryptografi och "kryptovalutorna" byggs helt med den.

Men vänta! De är inte svåra att använda alls. Vi pratar bara om kulisserna, hur de fungerar. Du behöver inte veta hur det byggdes din bärbara dator eller din favoritapp för att använda dem, och det är detsamma för kryptovalutor. De är digitala valutor byggda med matte istället för papper eller metall, men deras syfte och användning är inte så komplicerade.

Nu kan du göra en intressant fråga här: Jag har redan min valuta, mina nationella pengar, så varför ska jag bry mig? Vad är poängen med att bygga en ny form av valuta när den ”normala” valutan redan finns och fungerar bra, även i den digitala versionen?

Stor fråga. Låt oss kolla in några skäl.

Användningar

Du kan använda dina traditionella pengar för att köpa alla möjliga saker ... nästan. Det är inte alltid lätt om du tänker på det. För det mesta märker du inte det, men du har begränsningar och risker. Ditt bankkonto har dagliga eller månatliga gränser och höga avgifter för allmän användning, inköp och uttag. Dina pengar, en gång i din hand, kan lätt gå förlorade, stulna eller förorenas (talar om pandemin). Och dina kontanter, inne i banken, riskerar fortfarande att försvinna på grund av en hackare eller företagets konkurs.

Tänk nu bortom din plats: kanske vill du köpa den häftiga mobiltelefonen online, eller du vill skicka pengar till någon du bryr dig om i ett annat land. Du kan dock inte göra det utan problem med din nationella valuta. Höga avgifter och många personliga dokument och villkor väntar på dig som tjänster som PayPal eller SWIFT-transaktioner.

Och vad händer om du vill ge ett lågt tips via Internet? Kan du skicka 0,5 USD till någon just nu, online? Förmodligen är ditt svar ett stort nej eftersom varje finansiell tjänst du använder i den digitala världen har högre avgifter än så.

Gissa vad? Du kan undvika alla dessa hinder genom att använda kryptovaluta. Din digitala plånbok är bara din, därför inga dagliga gränser, inga höga avgifter, inga landsbegränsningar. Du behöver inte ens någon form av dokument för att ha en kryptovaluta-plånbok, den är öppen för alla med internet!

Och naturligtvis finns det enormt många butiker, företag och tjänster som accepterar kryptovaluta som en betalning. Enligt CoinMap, bara för Bitcoin, finns det åtminstone 19.605 platser som accepterar denna valuta i världen.

För resten kan du alltid gå till en trevlig utbyte online för att köpa några av dina favorit fiatvalutor med din kryptovaluta på några minuter. Eller upp och ner: du kan köpa kryptovaluta med dina traditionella pengar.

Bedrägerier

Har du en gammal bekant som berättar att de investerar i kryptovaluta med 15-200% varje månad i fasta intäkter, av en slump? Och, woah, 15-200% månadsvis låter så trevligt, eller hur? Du kommer troligtvis att tro honom om du vet väldigt lite om kryptovalutor ... men det kommer du definitivt inte att göra om du vet hur detta fungerar, även på grundnivå.

Detta är en olycklig anledning att bry sig om kryptovalutor, men det är vad det är. Bedrägerier som använder namnet på kryptor är mycket, mycket vanliga. Pyramidala system som förklarar att de har utvecklat en ny och fantastisk kryptovaluta som gör dig rik på nolltid är lika med kursen.

Trots det, snälla bli inte besviken. Kryptovalutor är inte bedrägerier i sig själva, de är bara ett verktyg, som de traditionella pengarna. Bedrägerier över hela världen utnyttjar populariteten och nyheten hos dessa instrument för deras själviska syften ... som de alltid gör med allt.

Det bästa för dig - och din ekonomi - är att lära dig mer om kryptovalutor. Se till att ingen skulle kunna dra nytta av din okunnighet. Och nej: de kan inte göra dig rik på nolltid. Förlåt.

Ekonomi

Vet du var dina pengar kommer ifrån och varför de har värde? De är ju bara pappersbitar. Om du har sett Netflix Money Heist vet du förmodligen att pengarna redan skrivs ut av regeringar.

De små pappersbitarna har värde eftersom regeringen säger att de har värde och folket bara förtroende i det ordet. Därför använder de valutan för att köpa och sälja och skapa utbud och efterfrågan. Dessa två kan ändra priset efter behov och intressen hos en viss gemenskap ...

Vad? Det låter som i Peter Pan, med tro, tillit och pixie damm? Det är verkligen så. Människor litar på regeringar eftersom de på ett sätt försöker representera resurser och intressen för en hel nation. Det är därför de litar på dem och därför har fiat-pengarna värde. Tillit är nyckeln ... och det låter inte lite alarmerande det? Vi har naturligtvis lagar, men ändå.

En stor innovation om kryptovalutor är att vi inte behöver något förtroende för att använda dem. De flesta kryptovalutorna är decentraliserade. Det betyder att ingen kontrollerar dem, ingen ställer in deras värde och ingen kan tillämpa censur eller gränser för dem. Den här typen av aktiva produkter utfärdas inte av regeringar utan av användare från alla delar av världen. Ju mer, bäst!

Den här processen kallas i de flesta fall ”gruvdrift”. De interna systemen i dessa valutor låter alla med nödvändig utrustning ge ut helt nya mynt och verifiera transaktioner för alla samtidigt, i utbyte mot energi och / eller tid. ”Gruvarbetarna” får en belöning i det myntet för sina tjänster.

Därefter förvärvar myntet värde baserat främst på utbud och efterfrågan. Och vi är alla glada, utan begränsningar.

Bli rik med krypto ...!

Hoppas att du inte föll för den där. För det mesta kan du inte bli rik bara genom att äga några kryptovalutor och inte låta någon berätta något annat. Ja, det finns "bitcoin-miljonärer", men de köpte i de tidiga stadierna av systemet.

Ändå finns det fortfarande en ... sak med kryptovalutor och tanken att (bara möjligen) multiplicera dina medel med dem. Den saken kallas "handel" och är inte något nytt. Har du någonsin sett The Wolf of Wall Street? Det är ungefär så.

Du kan strategiskt köpa och sälja finansiella instrument (aktier, obligationer, värdepapper, råvaror och, naturligtvis, kryptovalutor) för att få lite vinst. Det är till exempel att du köper billigt och säljer dyrt senare (när priset växer) för att hålla din inversion och en fin skillnad.

Kryptovalutorna brukar vara volatila: deras priser varierar mycket, så de kan vara attraktiva för handel. Men innan du springer för att göra ett lån för att bli en kryptovalutahandlare, låt oss berätta att det INTE är så enkelt. Professionella handlare har stor erfarenhet av finansmarknaderna och de vet hur man analyserar komplicerade diagram för att fatta bra (och riskabla) beslut. De har vanligtvis formell och lång utbildning om ekonomin och till och med om kryptovalutor.

Du kan bli valutahandlare, det är inte förbjudet. Men det blir inte en tårta! Vet du vad det egentligen är en bit tårta? Att använda kryptovaluta. Vi kan börja därifrån.

Författare

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Skriv en kommentar