Bitcoin är polemisk, även i dessa dagar när nästan alla har hört talas om det. Dess berömmelse som en "Darknet-valuta" är inte långt borta än, och mängden krypto-bedrägerier i naturen hjälper inte heller. Det finns dock många positiva saker att säga om det: Bitcoin är inkluderande, det är decentraliserat, det är enkelt att använda, det är billig att använda och det kan lösa många problem inom och utanför den finansiella sektorn.

Fortfarande, några kända personer och viktiga ledare insisterar på sitt hat mot Bitcoin och kryptovalutor och de tvivlade inte på att dela sina dåliga åsikter om det med hela världen. Vi kan se några av dem och försöka dechiffrera varför de är så upprörda över saken.

Jamie Dimon

Jamie Dimon av Steve Jurvetson / Flickr.

Den här är förmodligen en av de mest kända fallen, kanske för att den har sin egen skylt på en lastbil. Ja, som en stor annons, inte för att se till att alla vet om de förmodade farorna med Bitcoin, utan för att håna författaren för hans ord.

Jamie Dimon är VD för den multinationella investeringsbanken JPMorgan Chase sedan 2005, men diskussionen om Bitcoin med honom skulle inte börja förrän 2015. Då sade verkställande direktören tydligt: ”Ingen regering kommer någonsin att stödja en virtuell valuta som går runt gränserna och inte har samma kontroller. Det kommer inte att hända ”. Så Dimon var övertygad om att kryptovalutan bara skulle försvinna.

När Bitcoin fortfarande var där, bättre än någonsin 2017, han bestämde sig för att helt och hållet kalla det ”bedrägeri” mitt i en konferens. Han jämförde kryptovalutan med tulpanmanien från 1600-talet, han sa att det inte skulle "sluta bra" och han hotade till och med de anställda i JPMorgan Chase och sa att de skulle få sparken om de handla bitcoin eftersom de var ”dumma”.

En trevlig kille, utan tvekan. Men historien har ett roligt slut: bitcoins pris påverkades tillfälligt för hans förklaringar, JPMorgan fortsatte att köpa det billigt i deras kunders namn, JPMorgan anklagades av Schweiz FINMA för penningtvätt och, någon gång senare, under 2019, banken lanserade sin egen version av kryptovaluta, JPM Coin. Livets ironier.

Ah, och naturligtvis har vi nu skylten på en lastbil, med tillstånd av kryptoföretaget Genesis Mining.

Bild av Genesis Mining

Warren Buffet

Warren Buffet av Democracy Chronicles / Flickr

Låt mig först berätta vad Berkshire Hathaway är. Och detta är ett korporativt gigantiskt monster som äger helt eller delvis varumärken som Duracell, Dairy Queen (ja, glassbutiken), Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, Kraft Heinz Company, American Express, The Coca-Cola Company, Bank of America och Apple.

Det här är inte ens hela listan, så ingen borde bli förvånad över det faktum att ordföranden och VD för detta konglomerat är en smutsig miljonär. Faktum är att du, som en av de mest framgångsrika investerarna i världen och är den fjärde rikaste personen som lever, inte kan underskatta Warren Buffet.

... Eller kanske du kan göra det lite, precis när han pratar om bitcoin och kryptovalutor. Attacken mot dessa finansiella aktiva startade 2018 under en intervju med CNBC. Han förklarade då:

"När det gäller kryptovalutor kan jag generellt säga med nästan säkerhet att de kommer att komma till ett dåligt slut (...) när det händer eller hur eller något annat, jag vet inte".

Diskussionen slutade inte där. År 2019 förklarade Buffet att Bitcoin bara var en ”illusion” och en ”spelanordning”.

”Det har varit många bedrägerier kopplade till det. Det har försvunnit, så det går mycket förlorat på det. Bitcoin har inte producerat någonting. Det gör ingenting. Den sitter bara där. Det är som ett snäckskal eller något, och det är ingen investering för mig ”.

I år kunde han inte innehålla sina känslor om kryptovalutor igen under en ny intervju med CNBC.

”Kryptovalutor har i princip inget värde. De producerar ingenting. Du kan inte göra någonting med det förutom att sälja det till någon annan. Men då har den personen problemet (...) Jag äger ingen kryptovaluta. Jag kommer aldrig".

Vissa människor, som Anthony Pompliano, grundare av krypto-hedgefonden Morgan Creek Digital, tror att Buffet bara är rädd för bitcoin och dess störning i samhället. Tyvärr var det mannen den berömda sångerskan Katy Perry valde att fråga om kryptovalutor. Vi kanske förlorade henne där inne.

Ajay Banga

Ajay Banga. GES-foto / Public Domain

Skräp! Så ser vd för det globala Mastercard, Ajaypal “Ajay” Singh Banga, kryptovalutorna. Och det är ingen skoj där inne. Han sa faktiskt det ordet under en intervju med India Times 2017:

”Om regeringen skapar digital valuta kommer vi att hitta ett sätt att vara med i spelet. Vi tillhandahåller räls för att flytta valuta från kund till säljare. Regeringens mandat digitala valutor är intressanta. Icke-statlig mandatvaluta är skräp ”.

Han fortsatte med att förklara att han ansåg att kryptovalutorna var "skräp" på grund av deras flyktiga. Därigenom kan du till exempel köpa två flaskor vatten med en Bitcoin idag, men en annan dag är det bara en flaska eller 9.000, du kan inte veta. Han ansåg att Bitcoin också kan användas för olagliga aktiviteter eftersom han tydligen inte vet att du kan göra det för alla typer av pengar.

Vid denna punkt kan vi ställa en intressant fråga: Banga skulle vilja stallmynt? Vi är inte säkra på det, men han tyckte tydligen nog om kryptovalutan från Facebook (Vågen), eftersom Mastercard var en del av Libra Foundation i början, innan deras flykt när tillsynsmyndigheterna började klaga.

Prins Al Waleed

Prins Al Waleed av Hamit erik / Creative Commons.

När vi säger "prins" menar vi det. Denna arabiska affärsman, Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz Al Saud, bättre känd som Al Waleed, är verkligen en medlem av den saudiska kungafamiljen. Han är också ägare till investeringsföretaget Kingdom Holding, som har en lång lista med inversioner i stora företag, inklusive Four Seasons Hotels & Resorts, Kingdom Hospital-Consulting Clinics, Rotana Group, och tidigare Amazon, Apple, Twitter och McDonald's .

Det var den här killen som sa i en intervju med CNBC 2017 dessa snäll ord om bitcoin och kryptovalutor:

”Det är helt enkelt inte meningsfullt. Den här saken är inte reglerad, den är inte under kontroll, den är inte under tillsyn. Jag tror bara inte på den här bitcoin-saken. Jag tror att det bara kommer att implodera en dag. Jag tror att detta är Enron i början ”.

Med ”Enron” hänvisar han till det massiva redovisningsbedrägeriet som tog Enron, en amerikansk jätteffekt inom energihandel och verktyg, i konkurs i slutet av 2001. Så, ja, han tycker att Bitcoin är ett bedrägeri och håller gärna med Jamie Dimon.

Men den här historien har också ett ironiskt slut. Den ovannämnda intervjun ägde rum i oktober, och mindre än en månad senare arresterades Al Waleed i Saudiarabien, i en rensning som Saudiarabien kännetecknade som en anti-korruption. Han anklagades för penningtvätt, mutor och utpressning av tjänstemän, och nästan alla hans aktiviter frystes av myndigheterna.

Som reporter Max Keizer sa på Russia Today: prinsen skulle inte ha haft det problemet med frysta medel om han bara hade gjort det köpte Bitcoin i tid. Istället fick han vänta till 2018 för att släppas.

JK Rowling?

Bild av John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com / Flickr

Okej, vi hoppas verkligen att du har märkt frågetecknet i det här eftersom vi inte är 100% säkra på det. Ja, vi pratar om den berömda författaren av Harry Potter-sagan, Joanne Rowling.

Om du inte visste det, i maj förra året, Rowling twittrade lite om Bitcoin och naturligtvis blev alla galna där inne. Hon ville bara veta vad Bitcoin var, och hon fick ett massivt och överväldigande svar på det. Några av de tweets hon fick mitt i debatten var inte så snälla, så vid något tillfälle ville hon bara försvinna.

”Det här blir dumt. Jag går inte med i Bitcoin-gruppen. Det borde vara helt uppenbart nu att jag har trollat Bitcoin i hopp om att öka mina betydande Ethereum-innehav ”.

Hon rensade senare att Ethereum-innehaven var ett skämt och att hon lärde sig en svårvunnen lektion med situationen: “Var aldrig flippande om Bitcoin på Twitter”. Men kanske var det för sent för henne eftersom hon markerade som sin favoritförklaring om Bitcoin en tweet som säger ”Tänk dig att det finns något som faktiskt inte finns. Det är Bitcoin ”. Och det är ett mycket olyckligt koncept.

Sedan dess tog några bedragare sin chans och genom att använda phishing-konton med romanförfattarens bild har de försökt stjäla folks kryptovalutor. Ett sorgligt slut. Så hon gillar nog inte Bitcoin nu, vem vet.

Varför så mycket hat?

Tydligen har vi en liten lista med legit? skäl:

1. Hykleri och / eller "Jag vill köpa det billigt".
2. Rädsla för nya saker.
3. Det regleras inte / stöds av en regering (förresten inte helt sant).
4. Missförstånd om funktionaliteten.
5. Nästan ingen förståelse för vad egentligen Bitcoin är och hur det fungerar.

Så, vad kan vi göra åt det? Se bara Bitcoin och kryptovalutor växer. Använd dem. Sprid ordet. Och ... hatare kommer att hata!

Författare

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Skriv en kommentar