Söka efter:

Det finns några kryptovalutor begravda i djupet av Internet, av en slump? Vi tror inte det, men ja, vi vet vad "gruvdrift" betyder i den fysiska världen: "att ta bort mineraler från marken". Det borde vara detsamma men på Internet med kryptovalutorna, eller hur? Inte exakt.

Vi behöver internet om vi vill bryta några kryptovalutor, men dessa mynt finns inte där specifikt. Och de är inte "mynt-mynt" som centen i fickan, utan bitar av informatik-kod. Som 0 och 1 beställda i digitala filer, det är det. Med mycket kryptografi (mycket komplex matematik) bygger och skyddar dem.

Så, vad är det med "gruvdrift"? Varför kan kryptovalutorna ”brytas”? Tja, det kommer från Proof of Work (PoW). Den här är en algoritm, och med "algoritm" menar vi en uppsättning steg och metoder som byggs - med matematik - för att uppnå ett specifikt resultat eller lösa ett problem. Det är precis vad PoW gör: utveckla ett svårt matematikproblem eller en gåta som du måste lösa för att verifiera virtuella transaktioner och vinna några kryptovalutor.

Du, "gruvarbetaren" (och mestadels din dator och tillhörande utrustning), bör gräva i gåtan för att "hitta" de digitala mynten, och det är därför kryptovalutorna bryts. Kryptogruvan är den matematiska processen som en decentraliserad blockchain kan använda för att verifiera sina transaktioner och mynta nya mynt samtidigt. Glöm det inte!

Vem kan vara en kryptovalutaminerare?

Vem som helst ... med tålamod och lite grundläggande information och kunskap om kryptovaluta. Vet du hur du använder Google Chrome, vad är en digital valuta och hur ändrar jag inställningarna i kontrollpanelen? Då är du en livskraftig kandidat! Grattis!

Och oroa dig inte om du inte vet så mycket om dessa datorsaker, du kan alltid lära dig. Eftersom det inte finns några officiella förutsättningar för att bli en kryptovalutaminer, åtminstone med decentraliserade mynt. Det är hela poängen med "decentralisering": ju fler människor deltar i nätverket, desto bättre.

De hjälper till att hålla nätverket (blockchain) i gott skick, med snabba och billiga verifieringar för varje transaktion och nya mynt i naturen. De är coola. Och du kan vara en del av det.

Vad behöver jag för att vara gruvarbetare?

Det beror starkt på vilken kryptovaluta du vill bryta till. Det är inte detsamma för var och en av dem: vissa kräver detta, andra kräver det. Vissa är lättaste att bryta än andra, det är sanningen. Och det är därför du bör lära dig allt du kan om den valuta du är intresserad av.

Hur som helst, dessa är vanliga ingredienser: el, kraftfull hårdvara och en mycket stabil internetanslutning. Energin (mycket av det) i kombination med din dator eller din specialutrustning kommer att vara den som löser den matematiska gåtan (det är inte du direkt, i alla fall). Och ja, det finns specialutrustning för kryptogruva. De kallas ASIC-maskiner (från "applikationsspecifik integrerad krets") och de är vanligtvis inte billiga alls (+1.000 USD), särskilt om de är utformade för att bryta bitcoins.

Vid denna punkt, Bitcoin (BTC) är den svåraste kryptovalutan att bryta, eftersom systemets matematiska svårighet ökar när fler gruvarbetare deltar (för att öka säkerheten också). Enligt Bitnoder, det finns mer än 10K-noder (gruvarbetare) på Bitcoin över hela världen. Därav behovet av ASIC: er ... och gruvpooler.

Gruvpoolerna är i grunden grupper av gruvarbetare som går med via en webbsida eller ett företag för att samla mer datorkraft tillsammans och har fler möjligheter att få systemets belöning. Detta händer för om du gräver ensam kommer din inte så mycket betydande maskin och kraft i det enorma havet av maskiner och kraft att ge dig en belöning på ungefär ... två år. Och det är sorgligt.

På andra sidan har vi kryptovalutor som Monero (XMR). Du kan bryta den med din CPU (och förmodligen också en pool) eftersom dess system är annorlunda och syftar till att vara mer inkluderande. Men vänta: kryptogruvan är en krävande process som tar mycket energi, hårdvara och mjukvaruresurser. Även om du bryter med din CPU, borde du veta att det förmodligen kommer att ha full kapacitet (vilket innebär att det skulle vara mycket svårt att använda den med andra ändamål) och din energiräkning kommer att stiga.

Vad gör en gruvarbetare på en genomsnittlig dag?

Efter att ha utbildat sig, vet nästan allt de borde veta om valutan de bryter, köp och installera (eller inte) en bra ASIC-maskin på en kall plats (de tenderar att överhettas), sätt upp nödvändig programvara och gå med i en gruvdrift pool ... de kan bara vila lite.

Under en genomsnittlig dag kan en krypto-gruvarbetare gå överallt där de vill, för att göra vad de vill. Naturligtvis måste de ägna daglig uppmärksamhet åt välbefinnandet i sin utrustning och programvara och sällan koppla bort dem från energin och Internet. Det skulle innebära monetär förlust.

En annan sak: de borde var uppmärksam till kryptovalutamarknaderna och nyheterna. Som alla användare av kryptovaluta, för att vara ärlig. Det här är det enda sättet att ta hand om ditt kapital.

Vad händer i gruvsystemet?

Återigen beror på kryptovalutan. PoW-algoritmen finns i olika typer och med olika processer inuti. Poängen? En kopia av varje transaktion som någonsin gjorts vilar i gruvarbetarens hårdvara (det är blockchain). Deras utrustning och programvara ("noden") tar också emot de nya transaktionerna som gjorts över hela världen, och uppgiften för denna nod är att kontrollera operationens giltighet genom att lösa den matematiska gåtan.

När det väl är kontrollerat skriver noden den nya transaktionen på sin egen kopia av blockchain, får belöningen i form av nya mynt och delar resultatet med nätverket. De andra gruvarbetarna upprepar denna process för att registrera den nya överföringen i sina egna kopior av blockchain, vilket ökar säkerheten i nätverket.

Och det är allt! Cryptocurrency bryts framgångsrikt.

Inte allt det är crypto-mining här

Precis som du läser och du behöver veta det: inte alla kryptovalutor fungerar på det här sättet. Många av dem använder olika algoritmer, som Proof of Stake (PoS). I dessa system har de inga gruvarbetare utan ”validerare”: personer med stora innehav i den specifika kryptovalutan, som ansvarar för att verifiera transaktionerna och prägla nya mynt. Nätverk som Cosmos och dess valuta ATOM arbetar med PoS.

But, well, that’s a story to tell later!


Vill du byta Bitcoin och andra tokens? Du kan göra det säkert på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Instagram * Youtube *Facebook  * Vkontakte

Författare

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

Skriv en kommentar

sv_SESvenska