Söka efter:

Decentraliserad ekonomi (bättre känd som DeFi) surrar inom finansbranschen över hela världen. Genom att använda den lyckades någon tjäna 16.000 USD på 13 sekunder, och vissa andra tog sex miljoner dollar efter en vecka eller så. Att se dessa fall är inte svårt att ta reda på varför alla plötsligt vill göra investeringar på DeFi-tokens och Dapps, men fungerar det verkligen på samma sätt för alla?

Svaret är naturligtvis ett stort nej. Då, inga inkomster alls för din genomsnittlig kryptovaluta användare? Är allt detta en bluff, Ponzi eller liknande? Inte allt, säkert. Men det finns också något av det. Låt oss kolla några fakta och knep.

TL; DR för DeFi

Du kan beskriva “DeFi” som en hel bransch gjord av decentraliserade appar och tokens som fokuserar på att erbjuda en lång lista med traditionella finansiella verktyg och produkter, men utan ett företag, regering eller organisation bakom dem. Den enda myndigheten är programvaran, koden och blockkedjan eftersom de är byggda inom smarta kontrakt. Så i teorin behöver du inte lita på att använda dem.

Bild av Pete Linforth / Pixabay

DeFi: s främsta löfte är att öppna den finansiella världen för alla. Genom att använda DeFi-appar behöver du inga officiella krav (endast Internet) för att komma åt plattformar och verktyg som lån, besparingar, handel, försäkringar, derivat, börser och så vidare.

Om du tänker det kanske Bitcoin, Ethereum, Litecoin och varje ”klassisk” kryptovaluta kan räknas som DeFi, du är nog inte så långt ifrån sanningen. Men i vårt nuvarande sammanhang, när vi använder termen "DeFi", pratar vi vanligtvis om helt nya tokens och plattformar baserade på smarta kontrakt, som erbjuder en mycket specifik finansiell tjänst. Och mycket troligtvis några saftiga intäkter på kort sikt. Eller det är vad alla vill tro.

Hur fungerar DeFi?

Aka, hur tjänar jag lite pengar med det här. Det beror på vilken plattform du använder: enligt DeFi Prime, det finns mer än 200 projekt i denna kategori. Och DeFi Pulse beskriver för sin del att det är +7,8 miljarder dollar låsta (investerade) i dessa projekt. En kvantitet som inte är högre än det individuella börsvärdet för de tre bästa kryptovalutorna, men inget obetydligt heller.

Det viktiga är dock: hur folket tjänar pengar med de här grejerna? Som de brukar göra med krypto: fördelarna med att handla nya tokens (vars priser går snabbt till månen) och å andra sidan skapa nya användbara (eller värdelösa) tokens vars priser går snabbt till månen eftersom alla lider av FOMO (rädsla för att missa).

Bild av Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

Det finns dock ett annat sätt. Flera DeFi-plattformar och token där ute belönar dig bara för att ge likviditet till sina varumärken. Det betyder att du bara behöver delta i plattformen med lite investering och / eller aktivitet för att få saftiga belöningar i utbyte.  

Låt oss kolla exemplet på Förening (COMP), en av de mest populära. Detta är ett protokoll på Ethereum som låter människor tjäna lite avkastning endast för att spara och / eller låna ut sina kryptovalutor. Naturligtvis finns det också låntagare som betalar denna variabla avkastning: 3.41% som ett pris för att hålla till exempel DAI (en stablecoin) under ett år, till exempel.

På andra sidan har vi dess styrningstecken, COMP. Den här är tillgänglig för köp via flera börser, och priset började runt 61 USD i juni i år (CoinMarketCap). Nu, mindre än tre månader senare, är priset per token 171 USD. Därför kan "early birds" i Compound ha tjänat + 180% endast genom att äga dessa tokens.

Det låter inte dåligt i sig, men det är ingenting jämfört med andra saftiga (och mycket riskabla) löften ...

Avkastning och ”DeFi-mat”

Låt oss komma tillbaka till Compound ett ögonblick: kom ihåg, bara genom att hålla dina kryptovalutor inom plattformen kan du tjäna några faktiska belöningar. Men den här DeFi är inte den enda som gör det. Vissa andra plattformar erbjuder också "att bryta likviditet" och med ännu högre belöningar för deltagarna.

Futureswap är till exempel en decentraliserad terminsbörs vars alfa-version erbjuds 550% årligen för likviditetsuppgiften. Och det är precis vad “avkastning jordbrukare" letar efter: nya spännande DeFi-appar för att så sina investeringar i krypto och gårdens höga intressen och intäkter från arbitrage mellan dem och deras tokens. Dessa bönder lägger till och med stora mängder säkerhetsfonder för att låna ut kvantiteter som låter dem köpa (lantbruk) fler tokens.

Bild av TheDigitalWay / Pixabay

Övningen kommer naturligtvis inte utan risker. Och det är förmodligen när "DeFi-maten" kommer in på scenen: den första var YAM Finance. Ja, efter den ätliga knölen. Denna plattform var tänkt att vara "en kryptovaluta för leverans" med attraktiva belöningar för deras likviditetsleverantörer (LP).

Det slutliga resultatet var inte exakt så. YAM finance föddes den 12 augusti med beräknad (och extraordinär) årlig avkastning upp till 5.600% (för insättning i förening). Mindre än 24 timmar senare hittades ett dödligt fel i det smarta kontraktet, vilket orsakade projektets död med 750.000 USD blockerat inuti. Men detta var bara aptitretaren för nästa rätter.

Tvivelaktiga tokens som PIZZA, HOTDOG och KIMCHI kom också till existens och experimenterade med stora pumpar följt av dödliga dumpar på mindre än en dag. De utlovade avkastningarna för dem varierade från + 11.000% och till och med 1 miljon för LP-skivor, men de var som en stjärnstjärna. På några minuter var alla (och de investerade pengarna) borta för gott.

Utveckling: den andra sidan

Ett oundvikligt faktum från DeFi (för tillfället) är det här: om du kan koda kan du tjäna mer än andra. Kommer du ihåg vår lilla Intro och saken om killar som tjänar tusentals miljoner dollar? De var utvecklare. Smarta kontraktutvecklare, för att vara mer exakt.

Det finns en sak i DeFi som heter "flash-lån": kryptovalutalån du tar och betalar i samma block (transaktion). Hur är detta till och med möjligt och hur kan det vara användbart alls? Det är möjligt om du vet hur man skriver (kod) ett smart avtal för att göra en automatisk transaktion med flera element, och det är användbart för arbitrage. Det betyder att du kan dra nytta av olika priser för samma tillgång på olika marknader.

Precis som en utvecklare gjorde i början av augusti, när de lånade 2.048.000 USDC från dYdX-plattformen, byt dem mot 2.028.367 DAI i Curve and Pool och återbetalade sedan det första lånet; tjänar 16.182 USDC på 13 sekunder och investerar bara bensinpriserna i Ethereum (cirka 50 USD). Allt detta genom ett smart avtal, naturligtvis.

Å andra sidan har vi den anonyma grundaren av Sushiswap, känd som NomiChef. För det första: Sushiswap är ett decentraliserat börs som också erbjuder likviditetsbrytning till alla som vill delta med sina SUSHI-tokens. Det är i grunden en kopia av utbytet Uniswap med större belöningar, och hitta på till 1 miljard dollar blockerade inuti från investerare.

Bild av Jumi Kang / Pixabay

NomiChef väntade bara på detta resultat i en vecka, innan du säljer alla hans SUSHI att förvärva 17.971 ETH, värderas för närvarande cirka 6 miljoner dollar. Naturligtvis sjönk priset per SUSHI dåligt; även om den stackars överlevde kraschen. Tills vidare.

Vad händer med DeFi, då? Kan jag tjäna pengar?

Vi kan inte förneka det: DeFi är mycket lönsamt marknaden och det finns en guldrush just nu efter dess dapps, vilket ger mycket likviditet och möjligheter. Något liknande hände 2017 med ICO-febern (Initial Coin Offering), och vi vet alla hur det slutade. Om du inte gör det: inte så söt.

ICO och DeFi har introducerat intressanta och användbara produkter inom allas räckhåll. men de har också tagit med många värdelösa tokens, bedrägliga plattformar, misslyckade projekt och stora förluster. De flesta av dessa extraordinära ROI-procentsatser är förmodligen bara flyktig berömmelse som redan hänt med lite “DeFi-mat”.

Allvarliga risker väntar runt varje hörn: smarta kontrakts buggar, hack, utgångsbedrägerier, falska tokens, misslyckade projekt, extrema pump-och-dump-system etc. Detta är en tidig teknik, så du kan tjäna tusentals dollar ingen tid ... och du kan förlora dem på nolltid också. Prova det, ha kul, kanske till och med skaffa lite eller mycket pengar, men var aldrig vårdlös om DeFi-investeringar. Satsa inte på något du inte har råd att förlora.

Författare

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Skriv en kommentar

sv_SESvenska