"Altcoin" är ett populärt begrepp i våra dagar och kommer vanligtvis tillsammans med Bitcoin och / eller kryptovalutor. Konceptet är väldigt enkelt: varje kryptovaluta som inte är Bitcoin (BTC) anses vara ett altcoin (förkortning för ”alternativt mynt”). Så vi kan säga att de flesta kryptovalutor är altcoins, bara för att de inte är Bitcoin. Enkelt, eller hur? 

Tja, inte alla "coiner" där ute tycker detsamma. Vissa av dem tror att ett altcoin hänvisar till "alternativa versioner av Bitcoin", alternativa digitala valutor (decentraliserade eller inte) eller kanske kryptovalutor som har sin egen blockchain och inte körs på någon annan (som de många ERC-20-tokens inuti Ethereum) .

Därmed kan vi säga säkert att termen inte har en "officiell" eller "fast" definition (Bitcoin antingen, så oroa dig inte så mycket), men används av kryptoanvändarna som bekvämt. Till exempel finns det en sak med Bitcoin (BTC) och Bitcoin Cash (BCH). Vissa BCH-adopterare tror fast att den här valutan är fortsättningen på Bitcoin, så de vägrar att kalla det bara ett "altcoin".

Många andra föredrar termen "altcoin" när de pratar om BCH eftersom det för dem bara finns en Bitcoin och det är BTC. Vi kan ändå välja. Världen kommer inte att förstöras om du kallar ”altcoin” till något som andra inte anser som det. Ordet är bara referens för att namnge den stora, stora världen av kryptos bortom den första.

Några valfria skillnader

"Altcoin" är inte ensam om hänvisa till kryptovalutor. Vi kan också kalla det tokens, cryptoassets, digitala valutor, och det finns till och med färgade mynt (för att inte tala om shitcoins också). Alla är synonymer i en eller annan grad eftersom de delar kärnfunktionen i att vara "kryptografiska mynt", nämligen mynt byggda med kryptografi.

Det finns dock några subtila skillnader vi kan använda för att namnge dessa mynt ordentligt. Enligt CoinMarketCap finns det +7.025 existerande hittills, och de skiljer sig från varandra. Kanske delar de vissa system eller syften, men var och en har något unikt. Det betyder dock inte att de inte kan inkluderas i kategorier.

När någon använder ordet "altcoin", hänvisar vanligtvis till de kryptovalutor som har sin egen blockchain (bortom Bitcoin). Till exempel Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Monero (XMR) eller NEM (XEM).

Bild av WorldSpectrum / Pixabay

Å andra sidan, när någon använder ordet "token", hänvisar de till de mynt som inte har sin egen blockchain och arbetar över en annan kedja. De är lätta att känna igen eftersom du i de flesta fall behöver den inhemska kryptovalutan i den viktigaste blockkedjan för att betala transaktionsavgifter när du använder dessa mynt. Till exempel DAI (som körs över Ethereum), USDT (Ethereum också), de anpassade mynt du kan göra på plattformar som motpart, och naturligtvis den långa listan med DeFi-mynt (främst från Ethereum).

Nu är ”digitala / virtuella valutor” en term som passar bättre för företag och organisationer. Om kryptovalutan inte är decentraliserad utan privat kommer de förmodligen att kalla den en “digital valuta”.

"Cryptoasset" används runt investeringscirklar för att hänvisa altcoins och tokens per lika, och "färgade mynt" är ett mycket specifikt koncept: de är tokens skapade över en befintlig enhet i en annan kryptovaluta (som BTC), bara genom att lägga till lite extra information till protokollet. På det sättet markeras de som ”speciella”, representativa eller samlarobjekt.

Fungerar de för att tjäna pengar?

Så mycket som BTC, priset på altcoins är mycket flyktigt. Det kan gå till månen på nolltid, och det kan krascha också på nolltid. Det beror på projektet och dess ålder. De nya altcoinsna tenderar att gå upp och ner under korta perioder, som en berg-och dalbana. Det beror på att de inte har tillräckligt med likviditet för att göra ett mer solidt pris. Då är de mer benägna att pumpa och dumpa system eller helt enkelt drabbas av valar (stora ägare).

Bild av Gerd Altmann / Pixabay

Kryptohandlarna där ute utnyttjar denna volatilitet för att tjäna lite pengar på arbitrage och vissa handelstekniker. Det första de gör är att undersöka mycket väl det kryptovalutaprojekt de planerar att investera i. Om det ser ut som något attraktivt, antingen för dess pris på kort eller lång sikt, börjar de lägga några bråkdelar av sin portfölj i myntet. och vänta på det bästa.

Kanske bestämmer de sig för att vänta tills altcoin går upp för att sälja sitt tidiga deltagande och tjäna skillnaden, eller kanske väntar de med att köpa doppet och sälja igen senare. Kanske kommer de att köpa och sälja varje dag, eller jaga någon intressant händelse (som en ny funktionslansering eller börsnotering) för att starta handeln.

Detta är dock en riskfylld praxis. Förmodligen den ge jordbruk med DeFi-tokens är ännu mer, men handeln med altcoins kan också bedra. Du måste lära dig att skilja mellan "shitcoins" (värdelösa altcoins och tokens) och projekt med verklig potential eller till och med dra nytta av shitcoins för att tjäna lite pengar på kort sikt. Det är nästan en konst, en hel karriär, och du behöver mycket studier och övning.

Några tips? Var inte girig. Börja långsamt och försiktigt, med lite. Och invester aldrig något du inte har råd att förlora.

0
Author

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Write A Comment