För närvarande, som det eller inte, tvivlar ingen på värdet av det så kallade kryptovalutans silver: Litecoin (LTC). Detta är förmodligen den mer kända gaffeln för Bitcoin (BTC), och den är likadant i många aspekter. Huvudpunkten för denna valuta ligger dock i praktiska användningsområden.

Medan Bitcoin kan vara som guld för investerarna (värdeförvaring), Litecoin kan erbjuda en snabbare och billigare betalningsmetod, tack vare de tekniska justeringar som deras utvecklare har utformat för det. Dess skapare, Charlie Lee, uttryckte det så här i meddelande om släpp:

”Litecoin är resultatet av några av oss som gick med på IRC i ett försök att skapa en riktig alternativ valuta som liknar Bitcoin. Vi ville skapa ett mynt som är silver till Bitcoins guld (...) Vi ville ha de bästa innovationerna med Bitcoin och dessa andra valutor för att skapa ett mynt med alla deras fördelar, men nästan inget av deras problem ”.

Det var i oktober 2011. Knappt ett par år efter Bitcoin födelse, vilket betyder Litecoin är en av de tidigaste altcoins som finns. Och en av de mest framgångsrika också, med tanke på dess nuvarande $3.6B marknadsvärde och priset på $55 per mynt.

Men inte alla skulle säga det då. Låt oss veta mer om denna kryptovaluta sedan dess ursprung.

“Satoshi Lite” och Bitcoin

Den mystiska Bitcoin-skaparen, Satoshi Nakamoto, valde att förbli i skuggan och inte ta verklig kredit (eller ledarskap) för sin uppfinning. Ursprunget till Litecoin är annorlunda eftersom allmänheten mycket väl känner till dess skapare, som också är dess nuvarande utvecklingsledare: Charlie Lee.

Charlie Lee. Allmängods.

Även känd som "Satoshi Lite" på Twitter föddes Lee i Elfenbenskusten (Afrika), men hans familj och han flyttade till USA när han var 13 år. År 2000 tog han examen från Massachusetts Institute of Technology (MIT) med kandidatexamen och magisterexamen i datavetenskap. Och sedan började han arbeta för toppteknologiföretag, som Guidewire Software och Google.

Han arbetade som programvaruingenjör för den senare, i projekt som YouTube Mobile och Chrome OS, när han snubblade över en artikel om den ökända Darknet-marknaden Silk Road - en av de första företagen accepterar Bitcoin. Eftersom han var misstro mot Federal Reserve-systemet (centralbank) och intresserad av handel med guld lockade tanken på kryptovalutor honom tillräckligt för att börja bryta och köpa BTC.

Lee och ännu ett altcoin

Trots att Bitcoin gillade var Lee själv utvecklare och han var inte blind: Bitcoin hade några problem som skulle kunna användas som en vanlig betalningsmetod. Så han använde sin fritid för att försöka skapa en ny kryptovaluta som skulle lösa dessa problem och spara fördelarna samtidigt.

Litecoin var verkligen inte det första försöket. Det skulle vara Fairbix, en gaffel från kryptovalutan Tenebrix. Vid den tiden ville alla göra en "bättre Bitcoin", så många altcoins som inte överlevde hittills föddes. Dessa inkluderar Fairbix och Tenebrix, men det finns något kvar i Litecoin: Scrypt-algoritmen, ett system som tillåter enklare gruvdrift.

BIld av WorldSpectrum från Pixabay

Fairbix misslyckades på grund av stora buggar och överdriven pre-mining, men Lee utnyttjade vissa funktioner från sina koder för att blanda dem med en ny Bitcoin-gaffel. Litecoin föddes på detta sätt, men det var knappt början.

Det ansågs endast ännu ett altcoin, förmodligen dömd till misslyckande, som många andra tidigare. I tillkännagivandet framkom kommentarer som detta: ”Så du kom inte in tillräckligt tidigt på bitcoin? vad är poängen med detta? Åtminstone några av de andra valutorna försökte göra något annorlunda ”.

Vi antar att det var en rättvis poäng. Vad är skillnaden mellan Litecoin och Bitcoin? Låt oss kolla.  

De tekniska förbättringarna

Den huvudsakliga nyheten på Litecoin var Scrypt-algoritmen för Proof of Work (PoW) -systemet, vilket skulle låta mina fler mynt med mindre datorkraft och därmed färre transaktionsavgifter. Blocktiden, dvs. transaktionshastigheten är 2,5 minuter (mot 10-30 minuter med Bitcoin) och den totala tillgången skulle vara 84 miljoner (mot 21 miljoner i Bitcoin).

BIld av WorldSpectrum från Pixabay

Satoshi Nakamoto bryter åtminstone en miljon mynt innan BTC lanserades (även om han aldrig rörde vid dessa mynt), medan Charlie Lee bestämde sig för att bryta endast 150 LTC före släppet. Enligt honom:

”Vi tror att ett mynt måste släppas på ett rättvist sätt. Att ha en person (eller en grupp) som kontrollerar en stor mängd mynt som kan användas som de tycker är lämpligt är mot den decentraliserade visionen om Bitcoin. Ja, det är sant att vi inte har råd med att betala för bounties utan ett stash av förutgrävda mynt, men vi tror att folk kommer att se dygden av detta mynt, investera i det som tidiga personer och kommer att vara villiga att spendera tid på att skapa tjänster för att göra detta mynt bättre ”.

Lyckligtvis hade han inte fel. Samma år (2011) föddes den Litecoin Foundation, "En ideell organisation som är registrerad i Singapore med medlemmar runt om i världen som delar uppdraget att främja Litecoin för samhällets bästa genom att utveckla och främja avancerad blockchain-teknik". Hittills har den bildats av minst 21 personer, inklusive regissörer, utvecklare, volontärer, ambassadörer och bidragsgivare.

Djärva experiment

Förutom de första förbättringarna var Litecoin alltid ett steg före när det gäller att experimentera med nya system. Till exempel, det var den första tillgången till att implementera Segregated Witness (SegWit) till dess blockchain för att förbättra skalbarheten i maj 2017.

Strax efter det höjde priset på myntet + 15% och bitcoiners och Bitcoin devs märkte först fördelarna med ett sådant protokoll - ursprungligen utformat för BTC. Detta skulle inte implementeras i den första kryptovalutan till augusti samma år.

With Lightning Network (LN) var nästan samma historia i maj 2017. Detta protokoll för mikro-flash-betalningar var ursprungligen avsedd för Bitcoin, men det sprids genom åren till andra kryptovalutor. Litecoin är en av dem, och deras team samarbetade nära Lightning Labs för att testa och implementera detta system samtidigt som Bitcoin, 2018.

Litecoin var också huvudpionjären i Atomic Swaps, ett system som arbetar för att utbyta olika kryptovalutor utan ingripande från tredje part. Charlie Lee gjorde en kedjebaserad atombyte mellan LTC och BTC i september 2017.  

Nästa steg är implementeringen av Mimblewimble, en integritetslösning för denna blockchain.

Adoptionen

I 2020 finns det hundratals platser som accepterar Litecoin som betalningsmetod. Endast enligt dess stiftelse, minst 192 detaljhandelsföretag accepterar denna valuta i utbyte mot sina produkter och tjänster. Bland dessa har vi Overstock, Cryptoart, Montessori School (NY), Oppenheim Law, eGifter, Remax UK och Travala.com. På senare tid, PayPal ingår också i den här listan.

För att konvertera till fiat har vi ännu fler alternativ. Om vi kontrollerar Coin ATM Radar räknar Litecoin +7.790 bankomater över hela världen; och det finns mer än 150 kryptovalutabörser över hela världen för det, inklusive Alfacash.

BIld av WorldSpectrum från Pixabay

Genom att se all denna tillväxt är det inte konstigt att Charlie Lee avgick från sitt senaste jobb på Coinbase 2017 för att ägna heltid åt Litecoin Foundation. I slutet av samma år, meddelade han att han sålde eller donerade alla sina LTC-innehav för att undvika intressekonflikter, men han fortsatte att leda Litecoin-utvecklingen.

Och här är vi nu. Litecoin fortsätter att växa vid sidan av Bitcoin och kommer förmodligen att förbli så i framtiden.

Författare

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Skriv en kommentar