Vi kan säga att Ethereum inte är din vanliga blockchain med kryptovaluta för investering eller betalningsmetod. Det kan vara en investering och en betalningsmetod, förstås, men Dess huvudsyfte är att arbeta som en decentraliserad blockchain-dator för att skapa nya verktyg och applikationer.

Som de sa på officiell hemsida:

“Ethereum är en teknik som låter dig skicka kryptovaluta till vem som helst mot en mindre avgift. Det driver också applikationer som alla kan använda och ingen kan ta bort (...) Ethereum är programmerbar, så du kan också använda den för många olika digitala tillgångar - även Bitcoin! Detta betyder också att Ethereum är för mer än betalningar. Det är en marknadsplats för finansiella tjänster, spel och appar som inte kan stjäla dina data eller censurera dig ”.

För att nå sitt mål, den nuvarande Ethereum blockchain räknar med sitt eget programmeringsspråk som kallas "Solidity" för att skapa smarta kontrakt; ett transaktionssystem med ”gasen” för att mäta kostnaden för varje åtgärd i nätverket; och en slags CPU som kallas “Ethereum Virtual Machine”, där applikationerna kan skapas av utvecklare.

Och det här är bra, men det kan vara bättre. För närvarande kan Ethereum inte stödja en enorm mängd användare utan att släpa och misslyckas, så dess utvecklare arbetar hårt för att förbättra nätverket. Därför planerar de att distribuera Ethereum 2.0 snart.

Vad är Ethereum 2.0 (Eth2)?

Ibland kallad ”Serenity”, Eth2 är beskrivet som “Ethereum vi känner och älskar, bara mer skalbar, säkrare och mer hållbar”. För att göra detta möjligt kommer det att finnas en uppsättning uppgraderingar (faser) inom Ethereum-programvaran de närmaste åren, med början i december 2020.

Ethereum 2.0. Bild av Ethereum Foundation

Dessa uppgraderingar är dock inte lätta att implementera. Utvecklarna har tillbringat år redan på att utveckla dem, och fortfarande pågår arbetet. Det är för att Eth2 kommer i grunden att vara en komplett ny Ethereum med nya funktioner, ett annat valideringssystem och nya sätt att transakera värde.

Visionen för denna framtida blockchain är stödet för till och med 100.000 transaktioner per sekund (TPS), mot de nuvarande 15 TPS; starkare säkerhet mot alla typer av attacker, och ett grönare nätverk som förbrukar mycket mindre energi och utrustning, som till och med kan köras på en smartphone.

Fas 0 delar Ethereum i två (typ av)

Den mycket första steget i resan till Eth2 planeras fas 0 den 1 december 2020, där det kommer att implementeras något som kallas "Beacon Chain". I grund och botten är detta en helt ny blockchain som fungerar med valideringssystemet Proof of Stake (PoS) istället för den nuvarande Bevis på arbete (PoW), och det kommer att fungera för styrningen av hela systemet.

För att summera, det betyder inte mer ETH-gruvdrift för framtiden. Med PoS finns det inget behov av sofistikerad utrustning eller hög strömförbrukning för att validera transaktioner och appar, utan bara personer med en viss mängd ETH låst (insatt) inne i plattformen. Med 32 ETH (cirka $14.7k) av minst 16.384 validerare, för att vara mer specifik.

BIld av WorldSpectrum från Pixabay

Noderna (enheter med den installerade Eth2-programvaran) för dessa människor kommer, så småningom, att ta transaktionerna från de andra kedjorna och bearbeta dem med hög hastighet för att få några ETH-belöningar som om de bryter. Vänta, andra kedjor du sa? Uh, ja. Vi menar "Shard-kedjorna", men det är för fas 1. Vänta ett ögonblick.

Under tiden kommer inte mycket att förändras. Ethereum kommer tekniskt att delas i två, men Beacon Chain har för närvarande ingen annan funktion än att organisera och testa PoS-validerarna. Så oroa dig inte, du behöver inte göra någonting i december såvida du inte vill satsa ETH och bli validerare för framtida Eth2 - och få eventuella belöningar.

Insättningarna för insättning finns redan på officiella webben, men du måste veta något först: de 32 ETH kommer att vara helt oanvändbara tills "The Docking" (fas 2) är klar. Och det kommer inte att hända förrän 2022, åtminstone.

Fas 1 delar Ethereum i 64 ... vad?

Låt oss ta om "Shard Chains" här. Föreställ dig Ethereum-blockkedjan som en enorm hög med filer, full av transaktioner på binärt språk (0s och 1s). De nuvarande kedjestorlek är över 180 GB, medan arkiverade fulla noder når redan 5,6 TB. Det är stort. Vem har tillgängligt ett sådant utrymme i sina enheter?

Detta innebär också att nätverket kan bli överbelastat lättare och transaktionshastigheten kan minska mer och mer. Och det är där “Shard-kedjor" kom in: detta kommer att vara 64 nya blockchains (shards) som kommer att dela upp och distribuera den enorma belastningen på hela databasen för att få mer fart och minska hårdvarukraven.

Med den här funktionen behöver PoS-validerarna (från Beacon Chain) inte lagra och köra hela blockkedjan, utan bara en skärva. Det är mindre arbete för dem, mindre energiförbrukning för miljön och mer hastighet för användarna. De siktar verkligen till 100.000 TPS.

Nu kommer dessa skärvor att kunna köra kod och fungerar därför som smarta kontrakt, eller är de bara för att dela lagring? Detta diskuteras fortfarande, men det är troligt att de åtminstone i början bara är för lagring.

Fas 1 planeras någon gång 2021. Och nej, förmodligen behöver du inte göra någonting ännu, för nuvarande Ethereum mainnet kommer att samexistera med Beacon Chain och dess skärvor till "The Docking".

Fas 2 slår ihop och förbättrar bitarna

Det här är "The Docking". Det nuvarande Ethereum-mainnet kommer slutligen att gå samman med Beacon Chain, bli ännu en skärv och ta med sig hela Ethereum-historien och förmågan att skriva smarta kontrakt och göra snabbare transaktioner; alla verifierade med PoS.

BIld av Gerd Altmann från Pixabay

Detta kommer att vara den ultimata slutet av PoW-gruvdriften i Ethereum. Utvecklarna beskriver det den här vägen:

”Föreställ dig att Ethereum är ett rymdskepp som inte är helt klart för en interstellär resa. Med Beacon Chain och Shard Chain har samhället byggt en ny motor och ett härdat skrov. När det är dags kommer det nuvarande fartyget att docka med detta nya system så att det kan bli ett fartyg, redo att sätta in några seriösa ljusår och ta på sig universum ”.

Utvecklarna och communityn kommer att avgöra vid denna tidpunkt om de andra shardsna ska ha extra funktioner, liknande den nuvarande Ethereum mainnet, eller om de bara stannar för att tillhandahålla data. Vad ska du göra? Vänta tills nu på ytterligare instruktioner till 2022 eller senare, när denna fas implementeras.

Fas 3 är ... en fråga ännu

Beacon Chain, shards och The Docking är inte de enda planerna för Ethereum-framtiden, men de andra potentiella förbättringarna har inga specifika datum ännu. Kanske är den viktigare pågående ändringen Ethereum WebAssembly (eWasm), som kommer att ersätta den nuvarande EVM-du vet, CPU, "kärnan" i hela nätverket.

Denna förbättrade maskin gör det möjligt att skapa nya typer av smarta kontrakt och applikationer (inklusive DeFi) på ett snabbare och säkrare sätt och med fler programmeringsspråk förutom den komplexa soliditeten. Systemet låter också skärvorna kommunicera och interagera med varandra.

BIld av Gerd Altmann från Pixabay

En annan intressant funktion som planeras är tillägget av Zero-Knowledge Scalable Transparent Arguments of Knowledge (ZK-STARKs). Genom att implementera dem i nätverket kommer transaktionerna att vara privata, eftersom de låter dela verifierad information "eller utföra beräkningar med en tredje part utan att data eller beräkning avslöjas för tredje part".

Enligt Vitalik Buterin, grundaren av Ethereum, Eth2 och ytterligare förbättringar kommer att ta från fem till tom tio års arbete efter den första utbyggnaden av Beacon Chain. Vi har fortfarande tid, då.

Och vad sägs om Ethereum 2.0-priser?

Tja, en förbättrad Ethereum låter som priset på dess inhemska valuta, ETH, kommer att skjuta upp till månen, eller hur? Det är en möjlighet, ja, men är inte det endast möjlighet.

BIld av Miloslav Hamřík från Pixabay

Det har teoretiserats att den extra tillförseln av ETH för PoS-valideringsbelöningar kan devalvera valutapriset eftersom en högre mängd befintliga enheter skulle innebära ett lägre värde för varje enhet (inflation).

Detta är emellertid diskutabelt, för samtidigt kommer cirka 524,288 ETH att släppas ur cirkulationen för insatsen i Beacon Chain. Det innebär att vätskeförsörjningen av ETH blir lägre, och därför kan de befintliga enheterna få mer värde; bara om växlingshastigheten inte minskar.

Efteråt kommer det att hända den logiska saken: om de planerade uppdateringarna fungerar som planerat kan etern nå nya toppar. Om inte, skulle en negativ inverkan på priset komma. För närvarande är det en satsning på talangen hos Ethereum-utvecklare och deras vision.

Author

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Write A Comment