Som du kanske vet är Bitcoin och kryptovalutor motsatsen till traditionella pengar. Förutom är inte alltid så. Flera regeringar och centraliserade finansinstitut över hela världen är mycket intresserade av tekniken bakom kryptos. Det är därför de forskar eller direkt utvecklar en sak kallade CBDC: Centralbankens digitala valutor.

Enligt en rapport från Bank of International Settlements (BIS, 2018) är denna typ av tillgång ”en centralbanksskuld, denominerad i en befintlig kontoenhet, som fungerar både som ett växlingsmedel och en värdeförvaring”. Med andra ord är de väldigt lika kryptovalutor, men de är centraliserade och fullständigt kontrollerade av emittenten (centralbanken).

Lock-money-staking-crypto

Nu, som beskrivs i en nyare rapport från BIS (2020), CBDC måste följa några grundläggande principer: ”(I) en centralbank bör inte äventyra den monetära eller finansiella stabiliteten genom att utfärda ett CBDC; (ii) ett CBDC skulle behöva samexistera med och komplettera befintliga former av pengar; och (iii) en CBDC bör främja innovation och effektivitet ”.

Så, igen, med andra ord, de är som stallmynt utfärdas av centralbankerna. De skulle vara knutna till den nationella valutan och innehålla regler mot penningtvätt (AML) och alla officiella kontroller. Och för tillfället är de flesta av dem bara teoretiska.

Varför CBDC?

En undersökning utförd av BIS (2020) visade att cirka 80% av centralbanker världen över redan är engagerade i forskning eller utveckling av CBDC. Anledningen är enkel: den här typen av tillgångar kan vara mer användbar för betalningar än de traditionella medlen för deras valuta (dvs. kontanter och elektroniska överföringar).

För BIS, a CBDC skulle ge fortsatt tillgång till centralbankspengar, operativ motståndskraft, betalningsmångfald, ekonomisk inkludering, enklare skatteöverföringar, viss integritet och, kanske den viktigaste funktionen, enklare gränsöverskridande betalningar. Blockchain-teknik skulle kunna göra detta nu komplicerade förfarande billigare och snabbare.

bitcoin-cryptos-growth-2020

Självklart, gör överföringar med Bitcoin och andra kryptor är fortfarande ett enklare och snabbare alternativ till de nuvarande traditionella metoderna. Så, centralbankerna planerar att dra nytta av kryptovalutornas fördelar utan vad de anser vara dess nackdelar. Eller i princip utan decentralisering och samma nivå av anonymitet.

CBDCs vs decentraliserade kryptovalutor

Den tekniska infrastrukturen för varje CBDC är något som väntar på utveckling i de flesta fall. Den stora skillnaden mellan CBDC och decentraliserade kryptovalutor ligger dock i deras filosofi.

Bitcoin och de flesta kryptor skapades av cypherpunks, vilket betyder aktivister som använder integritetsförbättrande teknik för att nå finansiell, social och politisk förändring. Bitcoin är verkligen ett sätt att återfå pengarnas makt från centrala institutioner. Det kan inte kontrolleras, censureras eller begränsas på något sätt. Detta har visats av fall som Nigeria.

Nigeria-topp-krypto-användare
Bitcoin förbjöds i Nigeria eftersom det hjälpte till att finansiera demonstranterna. Bild av Kaizenify / Wikimedia Commons

Eric Hughes beskriver detta mål i Cypherpunk's Manifest:

”Sekretess är nödvändigt för ett öppet samhälle i den elektroniska tidsåldern (...) Vi kan inte förvänta oss att regeringar, företag eller andra stora, ansiktslösa organisationer ger oss integritet utifrån deras välgörenhet. Det är till deras fördel att tala om oss, och vi borde förvänta oss att de kommer att tala (...) Vi måste försvara vår egen integritet om vi förväntar oss att ha något. Vi måste samlas och skapa system som gör att anonyma transaktioner kan ske. ”

Å andra sidan låter CBDC: erna använda samma teknik för att upprätta kontroller över pengar och behålla det nuvarande finansiella systemet. Krav och regler för användning, gränsbelopp, obligatorisk identifiering med officiella handlingar och ännu mer övervakning av finansiell verksamhet är saker att förvänta sig av dessa mynt. Censur och vetomakt ingår också.

Ändå, CBDC: s främsta attraktion skulle vara det förtroendeskikt som läggs till processen. Om något går fel måste centralbanken vara ansvarig för sina handlingar.

CBDCs pionjärer

Av de 80%-intresserade centralbankerna kan vi nämna några pionjärer framåt i loppet. Den första är det nog Bahamas med sin sanddollar, under utveckling sedan 2019 och redan i omlopp sedan oktober 2020. Huvudmålet för dess skapande var att inkludera de mest avlägsna öarna på skärgården i det finansiella systemet.

Nu, som de beskriver i officiell hemsida, "Sand Dollar tillåter större flexibilitet och tillgänglighet för invånare som vill delta i finansiella tjänster via antingen en mobiltelefonapplikation (iOS och Android) eller använder ett fysiskt betalkort för att få tillgång till en digital plånbok."

Kina följer nära i loppet med sin DC / EP (digital yuan), tillkännagavs i början av 2016. De hade inte bråttom förrän 2019, då Facebook-stablecoin, Libra (nu Diem), tillkännagavs för allmänheten. Kina fruktade sedan för sin monetära suveränitet, så DC / EP-utvecklingen återupptogs.

People's Bank of China (PBOC) gör för närvarande pilotprojekt med sin CBDC. I marsskulle cirka 200 000 personer få 40m digital yuan ($6.2m) i ett lotteri av den lokala regeringen. Huvudmålet är att testa användningen av digital valuta, medan det officiella lanseringsdatumet är planerad för nästa år.

Övrig anmärkningsvärda pionjärer är Centralbanken i östra Karibien (DXCD, 2020), Sverige (e-krona, pilotprojekt till 2022) och Marshallöarna (SOV). Europeiska unionen utvecklar också en digital euro som skulle komma på cirka fyra år. Likaså, ryssland vill utveckla en digital rubel och förbereder en pilot för slutet av 2021.


Vill du handla Bitcoin och andra tokens? Du kan göra det säkert på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

0
Author

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Write A Comment