Bitcoin (BTC) har många myter, och en av dem handlar om dess integritet. Den första kryptovalutan var inte utformad för att vara privat, än mindre anonym. Det är tvärtom tvärtom. Dess blockchain är en offentlig, vilket innebär att vem som helst kan kontrollera alla transaktioner och deras information på Internet. Det är därför Monero (XMR) skapades.

Monero är en öppen källkod och brytbar kryptovaluta, precis som Bitcoin. Vem som helst kan öppna en plånbok och skicka och ta emot transaktioner. Men dess blockchain är fördunkad. Detta innebär att ingen utanför de involverade kan berätta källan, beloppet eller destinationen.

Tekniken som används för att nå den typen av integritet är ringsignaturer, smygadresser och icke-interaktiv nollkunskapssäker (NIZKP). Med dessa kryptografiska protokoll döljs de viktiga detaljerna i varje transaktion för allmänheten. Dessutom låter Dandelion ++, som implementerades 2020, användarna dölja sina IP-adresser.

Om du är försiktig, ingen borde veta något om din ekonomi när du använder XMR. Ändå, som de förklarar i officiell hemsida, Monero gör sitt bästa, men är inte magiskt:

”Monero är inte magiskt. Om du använder Monero men anger ditt namn och din adress till en annan part, glömmer inte den andra parten ditt namn och din adress. Om du ger ut dina hemliga nycklar vet andra vad du har gjort. Om du blir äventyrad kommer andra att kunna logga in dig. Om du använder ett svagt lösenord kan andra tvinga din nyckelfil. Om du säkerhetskopierar ditt utsäde i molnet blir du fattigare snart. ”

Vem skapade Monero?

Om du kontrollerar original vitbok, namnen du hittar där finns “CryptoNote v2.0” och Nicolas van Saberhagen (2013). Ingen vet dock vem det är. När det gäller CryptoNote-saken är det ett integritetsfokuserat protokoll som driver flera privata mynt - inklusive Monero fram till 2019.

Tidigare var den första kryptovaluta som implementerade CryptoNote Bytecoin (BCN). I april 2014 döpte en Bitcointalk-användare "tacksam_för_ idag”Beslutade att göra en gaffel (kopia) av den för att tillämpa flera förbättringar, inklusive fixning av“ ett antal tekniska och marknadsföringsfrågor ”. Det skulle dock vara en separat valuta från grunden. De kallade det "BitMonero", från Bitcoin och esperantoordet för "mynt".

Monero Core Dev Team av Cryptopop

Strax efter presenterade BitMonero några tekniska frågor och styrningsfrågor, för vilka samhället var mycket missnöjd. Thankful_for_today försvann och övergav projektet, men vissa utvecklare var fortfarande intresserade av den ursprungliga idén. Så de slog sig samman för att skapa en ny gaffel med förbättringar och kallade det bara Monero.

De flesta av dem avslöjade aldrig sin identitet. Ursprungligen började Monero Core Team bildades av othe, smooth, binaryFate, luigi1111, NoddleDoodle, tacotime, Franciso «ArticMine» Cabañas och Riccardo «fluffypony»Spagni. År 2021 har åtminstone tacotime och Spagni avgått.

Hur använder jag Monero?

För det mesta kan du använda Monero som någon annan kryptovaluta. Första saker först: du behöver en plånbok. Och många listar XMR hittills, inklusive alternativ för mobila och stationära enheter och hårdvaruplånböcker som Ledger eller Trezor. Andra vi kan nämna är Monero GUI (den ursprungliga Monero plånboken), My Monero, Lightwallet eller Exodus (multivaluta).

Nu, bortom plånboken, måste du veta några extra villkor för att skydda din integritet. Precis som Bitcoin använder Monero också adresser (de är dock längre - 95 tecken) och en Mnemonic-fras eller frö för att få tillbaka dina pengar i en annan enhet (25 ord). Extra är Private View Key och Private Spend Key.

Hur man använder Monero
Bild av Monero Hur

Private View Key har att göra med det faktum att du inte offentligt kan se någon transaktion och dess detaljer i Monero blockchain. Så om du vill kontrollera din transaktion eller visa den för någon annan måste du ange den här nyckeln Utforskaren, tillsammans med transaktions-ID och insättningsadress.

Å andra sidan kan den privata utgiftsnyckeln inte delas. Detta är "huvudnyckeln" för ditt Monero-konto, med vilket det är möjligt att spendera alla XMR associerade med den adressen. Dessutom, för att skapa en ny adress för varje transaktion (en underadress) och öka din integritet på det sättet, måste du aktivera funktionen i din plånbok.

Vad kan du göra med Monero?

För att starta kan du betala för varor och tjänster över hela världen. Enligt Cryptwerk, över 900 handlare och arenor accepterar denna kryptovaluta som en betalning. Detta inkluderar alla typer av butiker och marknader (elektronik, böcker, fordon, kläder, mat, musik, apotek, presentkort etc.), Internettjänster, företagstjänster, offline-tjänster (restauranger, utbildning, underhållning, medicin, fastighet, etc.), turism och spel.

Spend-mining-Monero-crypto
Bild av Monero Hur

Å andra sidan, du kan också bryta XMR, eftersom det är mycket lättare än andra kryptor, som Bitcoin. Från och med 2019 använde de den nya gruvalgoritmen RandomX. Med det vill de undvika att XMR kan präglas av ASIC-gruvarbetare (specialmaskiner) och avancerade GPU: er. Så, alla med en CPU (bärbar dator eller PC) kan min Monero. Du kan göra detta genom att ladda ner den önskade appen och (helst) gå med i en pool.

Naturligtvis kan du också hodla det. En ukrainsk politiker gjorde det sedan 2015 genom att köpa cirka $58,100 i XMR. Nu har han över $43m. Men om du behöver byta ut det för fiatpengar (eller bestämmer dig för att köpa det) kan du alltid använd Alfacash!

Juridiska frågor

Fullständig anonymitet är inte något mycket välkommet av myndigheter, måste vi säga. Förra året, Uppgav Europol att sekretessmetoder i kryptovaluta, som digitala plånböcker, öppna marknader och ja, sekretessmynt som Monero kan underlätta kriminell aktivitet. Naturligtvis är det inte alltid sant, och aktiviteter som penningtvätt är fortfarande mycket populärare med traditionella kontanter.

Trots detta faktum, Frankrikes finanskommitté har rekommenderat ett förbud för dessa mynt är den amerikanska underrättelsetjänsten förmodligen undersöker dem just nu, flera börser över hela världen har avnoterat dessa mynt på grund av bank- eller regleringspress och körsbäret på kakan, Japan och Sydkorea har redan förbjudit sekretessmynt.

Utöver de nuvarande förbuden i de nämnda länderna finns det också några existerande regler för sekretessmynt, som advokatbyrån Perkins Coie beskrev i en vitbok. Kanske skiljer de sig åt i vissa små saker, men dessa regler och guider kommer i grunden ner på en sak och en part: Virtual Asset Service Providers (VASPs) som tillämpar Know-Your-Customer (KYC) -processer. Med andra ord, kryptobörser och liknande ber om personuppgifter och dokument till sina kunder innan de tillåter handel.

Monero-legal-issues-identity
BIld av Gerd Altmann från Pixabay

I vilket fall som helst, enligt a nyligen genomförd studie av det ideella konsultföretaget RAND Corporation, "Även om sekretessmynt teoretiskt sett kan verka som en välsignelse för användare som bedriver olaglig eller kriminell verksamhet, kan olika praktiska överväganden faktiskt göra dem mindre attraktiva för att genomföra olagliga transaktioner på det mörka nätet".

Mot alla odds fortsätter Monero att blomstra. Hittills har priset ökat med över 41% och det har hittills ett börsvärde på $4.2b [CoinMarketCap]. Det följande föreskrifter, mer än att minska utvecklingen, kan få den att växa sig starkare och med mer förtroende.


Vill du handla Monero och andra tokens? Du kan göra det säkert på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

Författare

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Skriv en kommentar