Från att vara ett litet land har kryptorummet vuxit till en hel värld. Och det är faktiskt redan närvarande över hela världen. Vi har klarat $2t-märket i börsvärde, Bitcoin är nu över $63k, decentraliserad ekonomi rungar högt och icke-fungibla tokens (NFT) blir vanliga. All denna uppmärksamhet kommer inte utan ett pris: kryptovalutaregler.

Många människor, från alla länder, antar kryptovalutor av många användningsområden och skäl. Affär av värde, snabba överföringar, betalningar, investeringar, konst och samlarföremål. Regeringarna är uppmärksamma nu, och med den uppmärksamheten kommer reglerna för att undvika brott.

Ibland inkluderar dessa regler totalt förbud. De är dock få. Användningar, skatter, och gränser ingår också. Så låt oss ta en snabb resa genom kryptovalutaregler över hela världen, enligt rapporten från Law Library of Congress och andra flera portaler.

Amerika

Till Chainalysis, Nordamerika är "den tredje mest aktiva regionen av kryptovalutavolymen flyttad i kedjan". Som du kanske gissar är USA det land med fler kryptoanvändare och relaterade företag på denna kontinent. Det är just därför det finns en regleringsfeber just nu, när det gäller kryptovalutor.

De är lagliga där, men du måste betala skatt (mellan 20% och 37%). Dessutom behöver kryptoföretagen en officiell licens för att fungera, och myndigheterna arbetar fortfarande med regler för stallmynt. Inledande mynterbjudanden (ICO) är praktiskt taget förbjudna eftersom det är nödvändigt med en dyr licens från Securities and Exchange Commission (SEC) om token anses vara en säkerhet (i de flesta fall).

Kanada är nästan samma historia. Licensierade kryptoföretag, inte lagligt betalningsmedel, och beskattning av krypto som varor. Det skulle vara 50% av de årliga vinsterna. När det gäller Karibien och Sydamerika är kryptovalutor lagliga i de flesta länder men har fastställt regler i mycket få av dem. De omfattas av Fintech Law i Mexiko, vilket innebär fler licenser för kryptoföretag och inkomstskatter på cirka 30%. I Brasilienär skattesatsen mellan 15% och 22,5%.

rio-brazil-crypto-förordningar
BIld av Heiko Behn från Pixabay

Venezuela är ett speciellt fall där alla saker relaterade till kryptovalutor är skattepliktiga: från inkomst och moms till betalningar och gruvdrift. Om användarna och gruvarbetare vägrar att registrera sig i de officiella kanalerna, skulle de bli föremål för böter i kryptovalutor. Det är dock värt att nämna att på grund av den komplexa politiska situationen i detta land föredrar de flesta kryptoanvändare att arbeta anonymt där.

På hela kontinenten är det bara Bolivia som helt har förbjudit kryptovalutor. Ecuador är typ av fientlig mot det, men de är lagliga, trots ett tidigare förbud. Landets medlemmar i östra Karibiska centralbanken (ECCB) har redan redan gjort det deras egna CBDC.

Europa

Denna kontinent har förmodligen den vänligaste attityden mot kryptovalutor (i regleringsvillkor). Länder som Malta, Estland, Tyskland, och Schweiz har etablerat regleringsramar för kryptovalutor, speciellt utformade för att öka innovation och locka utländska investerare.

I själva verket kallas Malta "The Blockchain Island", Estland har sin egen "e-Residency" för företag, Tyskland anses vara ett skatteparadis för kryptovalutor, och Schweiz är mycket känt för Zug Crypto Valley. Det här är en stad där cirka 800 kryptoföretag och organisationer har hittat sitt skattefria hem, och invånarna kan betala med krypto.

Schweiz-Zug-kryptoskatt
En glimt av Zug, Schweiz. BIld av Vinny Kapoor från Pixabay

Storbritannien, å andra sidan, har försökt att skapa en viss balans mellan innovation och reglering. Kryptovalutor är lagliga och de har aktivt främjat regleringssandlådor för startups, medan företag som börser måste följa de vanliga KYC-reglerna. Ändå, kryptoderivaten för privatkunder är förbjudna, och de förbereder sig nya regler för stallmynt och CBDC (precis som hela EU).

Generellt sett är kryptor lagliga och populära i EU, men dess utbyte mot fiat (euro) är inte tillåtet utan de riktiga AML-åtgärder som tillämpas av företag. Hittills bara Nederländerna har strängare KYC-åtgärder.

Afrika

Cirka 54 länder delar Afrikas fastland och det finns fortfarande några konfliktzoner. Så som ni kan föreställa er kryptovalutareglering här är svårt att spåra och sammanfatta. Det är här de flesta länder som helt har förbjudit kryptovalutor finns. Algeriet, Egypten, Marocko, Burundi, Namibia, Libyen, och i år, Nigeria, finns på den svarta listan. Trots det har vissa av dem fortfarande många aktiva kryptoanvändare.

Å andra sidan har de flesta av dessa 54 länder inga specifika regler för kryptovalutor. Varningen ”inget lagligt betalningsmedel och handel på egen risk” är mycket vanligt på hela kontinenten. Det finns dock några anmärkningsvärda fall om användningen av kryptovalutor.

Senegal är ett av dessa fall. De har experimenterat med sin egen CBDC, eCFAsedan 2016. Dessutom bygger den senegalesiska-amerikanska sångaren, entreprenören och filantropen Aliaune Damala Badara Akon Thiam (bättre känd som Akon) där ”Akon City”. Detta kommer att vara en futuristisk oas som kommer att fungera med sin egen kryptovaluta, Akoin-token.

Utsikt över Akon City. Källans officiella hemsida
Utsikt över Akon City. Källans officiella hemsida

Under tiden har Seychellerna kallats ”Fintech Wakanda”. Dess regering lanserar ett flertal initiativ för innovation, inklusive en reglerande sandlåda för kryptoföretag. Ögodset Mauritius följer efter. De utvecklar sin egen CBDC och har precis lanserat en rättslig ram för säkerhetstoken.

Asien och Mellanöstern

Asien är bara lite mindre än Afrika i antalet länder: de är femtio. Därifrån har vi ytterligheter i regleringsfrågor. Japan är ett av de vänligare länderna mot kryptovalutor, medan Singapore, Israel och Sydkorea är starkt reglerade men tillåtna jurisdiktioner för krypto.

Ryssland, Kina och Indien är mycket framträdande i kryptoanvändare, men deras lagar har lutat mer mot den fientliga. I Ryssland kan kryptoanvändare inte betala för varor och tjänster med kryptos. Förutom, regeringstjänstemän får inte äga kryptovalutor; och straffen för skatteundandragande är riktigt dyra.

Kina är fortfarande den stora ledaren i Bitcoin gruvdrift, men dess kryptovalutaregler är inte särskilt vänliga. Sedan 2017 är ICO: er och utbyte av kryptovaluta förbjudna på territoriet. Kryptovaluta är lagligt men skattepliktigt. I Indien, kryptovalutor är fortfarande lagliga och används ofta, men det finns ett föreslaget förbud från regeringen. Nästan samma historia för Turkiet: lagligt, men från och med den 30 april, kommer inte att vara tillgänglig att betala för varor och tjänster. Indonesien och Vietnam tillåter inte heller betalningar med kryptovalutor.

FATF-custodial-privacy-crypto

De direkta förbuden är dock ovanliga. Oman, Iran, Saudiarabien, Jordanien, Taiwan, Kambodja, Indonesien och Kuwait är öppet fientliga mot kryptovalutor. De rekommenderar inte dess användning alls, men de har inte heller förbjudit dem. Tvärtom, Nepal, Qatar, Laos, Irakoch Bangladesh tillämpar stränga förbud. Pakistan är vanligtvis känt för att förbjuda kryptos, men det finns inget faktiskt förbud och regeringen utvecklas rätt bestämmelser.

Oceanien

Det är inte bara Australien: det finns 14 länder på denna kontinent. Naturligtvis är Australien verkligen det mest framträdande i kryptoanvändning, tillsammans med Nya Zeeland. Deras kryptovalutaregler är mycket lika. Dessa tillgångar är tillåtna, men respekterar alltid AML-reglerna. Detta innebär att börsen måste identifiera sina kunder.

Dessutom kan vissa kryptovalutor i Nya Zeeland falla i fyra kategorier: skuldebrev, aktier, förvaltade investeringsprodukter och derivat. Det finns olika skyldigheter för emittenterna beroende på typen av tillgång. I Australien, kryptos behandlas som egendom och börser måste fungera med rätt licens. De är inte så vänliga med sekretessmynt, fastän.

Australien-kryptovaluta-regler-Oceanien
BIld av Patty Jansen från Pixabay

De Marshallöarna har redan sin egen kryptovaluta, Sovereign Coin (SOV). Vanuatu får hjälp från Malta att utveckla sitt eget regelverk för kryptovalutor och ICO. Samoa bara förbjöd aktiviteter relaterade till OneCoin (en mycket känd krypto-bluff). På samma sätt, Palau har tillfälligt stopp på kryptoaktiviteter tills de kan utveckla sina egna regler för att undvika bedrägerier.

När det gäller resten av länderna är de som vanligt i ett grått område angående kryptovalutaregler.

Viktiga avhämtningar om regler för kryptovaluta

  • Kryptovaluta är för närvarande förbjudet i 13 länder. Dessa är Bolivia, Algeriet, Egypten, Marocko, Burundi, Namibia, Libyen, Nigeria, Nepal, Qatar, Laos, Irak och Bangladesh. Indien diskuterar fortfarande ett förbudsförslag, och Palau är i beredskap för tillfället.
  • Den vänligare kontinenten för kryptovalutor är förmodligen Europaföljt av Amerika. Afrika och Asien är vanligtvis fientliga mot dem (dock inte alla länder).
  • De vanligaste reglerna för att använda kryptovalutor i reglerade miljöer är identifiera kryptoanvändarna som handlar mot lokala pengar och deklarera respektive skatt.
  • De flesta länder över hela världen fortfarande faller in i den grå zonen när det gäller kryptovalutor. Det betyder att de inte är lagliga men inte heller olagliga.

Låt inte tvivlen stoppa dig! Du kan lagligt handla Bitcoin och andra tokens på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

0
Author

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Write A Comment