Sju veckor. Det är den korta tid då Tesla accepterade Bitcoin (BTC) som betalningsmetod. Nyligen, i ett tillkännagivande som ingen förväntade sig, förklarade Elon Musk (VD för Tesla) det hans företag kommer att sluta acceptera den första kryptovalutan på grund av miljöproblem. Detta beror på mängden energi som förbrukas för att säkra Bitcoin-nätverket.

För att stärka sitt argument citerade Musk Cambridge Bitcoin Electricity Consumption (CBEI). Enligt detta diagram förbrukar Bitcoin cirka 148 TWh årligen, vilket är mer än Sverige, Ukraina eller Nederländerna.

bitcoin-mining-gruvarbetare-energi

Han fokuserade på dessa uppgifter men glömde att nämna att, som anges av samma källa, Bitcoin står endast för 0,69% av den totala energiförbrukningen. Dessutom kan ”mängden el som konsumeras varje år av alltid på men inaktiva hemapparater i USA ensam driva Bitcoin-nätverket i 1,5 år”.

Musk uppgav också (på Twitter) att Bitcoin gruvdrift främjar användningen av fossila bränslen. Det är därför Tesla nu avvisar BTC-betalningarna och utforskar andra kryptovalutalternativ.

Åtminstone kommer Tesla inte att sälja sin tidigare investering i Bitcoin. Istället kommer de att förvänta sig att denna blockchain kommer att förändras till grönare system för att göra transaktioner med valutan. Trots det faktum, Bitcoin-priset föll snabbt med över 13% strax efter nyheterna [CoinMarketCap]. Lyckligtvis har det redan återhämtat sig. Det är nu tillbaka till stödet för $50,000.  

Är Tesla rätt om Bitcoin?

Alla dessa miljöproblem kring Bitcoin - inte bara de av Tesla - kunde vara ogrundade. Som Changpeng Zhao (Binance VD), kommenterade på Twitter: "Elon har förmodligen inte undersökt hur mycket energi som krävs för att driva andra (icke-krypto) valutor som Tesla accepterar." Bara som ett exempel: banksektorn förbrukar över 639 TWh årligen - mot 148 TWh på Bitcoin.

Enligt företaget CoinShares, mer än 74% av Bitcoin-gruvdrift använder förnybara energikällor, såsom vattenkraft, sol och geotermisk energi. Så i så fall Bitcoin och kryptor skulle inte vara förorenande. Mot tron att crypto-mining främjar användningen av fossila bränslen kan det faktiskt vara motsatsen.

bitcoin-tesla-grön-energi
BIld av Free-Photos från Pixabay

I själva verket använder crypto-mining med systemet Proof-of-Work (PoW) avsiktligt mycket el för att lösa komplexa matematiska problem. Det är därför gruvarbetarna alltid letar efter billigare energikällor, och det betyder vanligtvis förnybara energier. Kol och fossila bränslen är ofta för dyra för att göra kryptogruvan lönsam.

Vissa företag verkar veta detta redan. Penga gram, Yum Brands (Pizza Hut, Taco Bell, KFC) och Cola-Cola accepterar kryptobetalningar i flera delar av världen. Dessa, naturligtvis, bortsett från de mer än 22 200 listade av CoinMap. I framtiden lovar listan att bli mycket längre.


Utvalda bilder av Pete Linforth / Pixabay


Vill du se den här historien i en video? Vi har dig!

Vill du handla Bitcoin och andra tokens? Du kan göra det säkert på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Vkontakte

0
Author

Litteraturproffs i kryptovärlden sedan 2016. Författare, forskare och bitcoiner. Arbetar för en bättre värld, med mer decentralisering och kaffe.

Write A Comment